• Slår fra seg: Emilie Anderson (18) får raskt dreisen på å slå med albuen.

To helger på rad har Jessheim Kampsportklubb, med tidligere politispaner Johnny Brenna, hatt opplæring i selvforsvar for russejentene.

– Det er første gang vi gjør dette. Vi tenker jo dels at dette er et samfunnsoppdrag. I en sårbar russetid er det viktig å kunne forsvare seg og passe på, forklarer Brenna.

– Slutte å være snill pike

Kampsporten de lærer heter Krav Maga. Det er utviklet for det israelske og slovakiske forsvaret, og er ifølge Brenna verdens mest kjente kampsporter.

Det har blitt videreutviklet i hele verden, og blander teknikker fra mange forskjellige stilarter. Brenna påpeker at kursene de holder nå ikke skal fokusere på det tekniske.

– Det viktigste nå er at jentene skal jobbe med den mentale biten. De skal slutte å være snill pike, forteller han.

– Trygg Russetid

Attenåringene Emilie Anderson og Caroline Larsen er to av deltakerne på kurset, og de ser viktigheten av å kunne noen teknikker.

– Vi vil ha en trygg russetid, og da er det greit å kunne forsvare seg selv. Jenter er mer utsatt, så da er det fint å få muligheten til å komme hit og lære, sier Andersson.

De ser begge for seg scenarioer hvor det kan være nødvendig å forsvare seg.

– På konserter og når vi er ute på byen så kan det oppstå situasjoner hvor vi får bruk for det. Jeg vil ikke at det skal skje noe, men håper det vi lærer er nyttig i en eventuell situasjon, forteller Larsen.

– Den sinteste bikkja

Mellom slagene tar deltakerne på kurset noen pauser, hvor Brenna skribler litt teori på tavla. Det handler om mentalitet.

Brenna forklarer at om to hunder sloss, handler det ikke så ofte om hvilken hund som er størst, men om hvem som klarer å mobilisere mest aggresjon.

– I de fleste tilfeller hvor det blir utøvet vold handler det om å være den sinteste bikkja, sier han.

Jentene lærer dermed å skrike når de slår, og etter noen innledende runder hvor de er litt flaue går det bra. Russen sier at de faktisk slår litt hardere når de roper samtidig.

– Ja, vi merker forskjell, sier Emilie Mørk, som fyker bakover når hun holder opp puta som May Hagen slår på.

Brenna stopper jentene, og lar Hagen vise hvordan det gjøres.

– Dette er brutalt altså, en bra brutalitet, roper Brenna.

Lærer fort

Han er veldig fornøyd med hvor raskt jentene lærer. Etter bare 35 minutter har de fått inn en god teknikk, mener han.

– De tar det veldig fort.

Senere lærer de hvordan de skal løsne seg fra for eksempel strupetak, og annen grunnleggende nødverge.

Etter kurset får russen tilbud om å få bli med videre på nybegynnerkurs, helt gratis. Til våren blir det nye runder med selvforsvarskurs for russejenter, og Brenna håper at enda flere dukker opp da.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.