19. juni vedtok Regjeringen en ny forskrift om bekjempelse av fremmede plantearter. Regelverket er et viktig bidrag for å bevare Norges arter.

- Jeg er glad for dette regelverket, som vil redusere spredningen av fremmede arter i Norge. Fremmede arter kan ta helt over for norske arter, og er en av hovedårsakene til tap av naturmangfold. Dette er derfor en stor seier for naturmangfoldet vårt, sier miljøminister Tine Sundtoft.

Det er ikke lenger lov til å plante, innføre eller selge arter som står på forbudslisten. Noen av disse finnes dessverre også på Oslo Lufthavn.

LES OGSÅ: Nå kan du snart fylle hydrogen her

BEKJEMPES

Flyplassen er over 4250 mål stor. Områdene rundt rullebanene består av triviell engvegetasjon som jevnlig blir slått og gjødslet, like utenfor er det ravineskoger, enger og kalksjøer med flere sjeldne og utrydningstruede arter.

- Dessverre finnes en del uønskede plantearter på disse områdene, som lupiner, kanadagullris og parkslirekne. Disse plantene fortrenger den naturlige floraen, og bør bekjempes, melder osl.no.

- Etter en grundig kartlegging over mange år har vi god oversikt over vegetasjonen på lufthavnområdet og i de nærmeste naboområdene. For å redusere spredningen jobber vi for å bekjempe disse artene før de setter frø, sier lufthavnsbetjent Terje Fogelstrand.

I tillegg har Oslo Lufthavn leid inn en gartner som jobber eksplisitt med å redusere de uønskede artene. Dette gjør at de har bedre mulighet til å ta vare på naturen på og rundt lufthavnen.

LES OGSÅ: Flere flyr, i færre fly

Samarbeid med Fylkesmannen

Norge har et bredt biologisk mangfold. Det antas å være rundt 60.000 forskjellige arter i landet, eksklusive mikroorganismer, virus og bakterier. Oslo Lufthavn skal forvalte sine arealer for å fremme naturmangfoldet. I tillegg til områdene på innsiden av gjerdet, har de også en del arealer på utsiden av gjerdet som vedlikeholdes.

- Flere av våre områder grenser til landskapsvernområder, og vi jobber tett med fylkesmannen for å holde de uønskede artene borte. Fylkesmannen gjør en god jobb, og vi har et fint samarbeid, slutter Fogelstrand.

FORBUDT

Disse artene blir forbudt: Rynkerose, kjempebjørnekjeks, tromsøpalme, hagelupin, sandlupin og jærlupin, kjempespringfrø, gullregn og alpegullregn, parkslirekne, hybridslirekne og kjempeslirekne, grønnpil og skjørpil, berlinerpoppel og balsampoppel, kanadagullris og kjempegullris (høstris, dielsmispel, sprikemispel, blomstermispel, alaskakornell, høstberberis, prydstorklokke, sølvarve og filtarve. Gravbergknapp og sibirbergknapp med visse unntak.

I tillegg finnes det en del planter som blant annet grøntanleggsbransjen må søke om å bruke.

SE VIDEO: Slik blir nye OSL

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.