«Blodrøde tall for Finsbråten», skrev EUB for under ett år siden. Pølsefesten var for lengst over og pilene pekte brutalt nedover. Nå er historien en annen etter det avtroppende administrerende direktør Harald Bjerknes beskriver som en brutal hestekur.

– Vi har hatt et enormt fokus på optimalisert drift, spesielt i forhold til kostnadsoptimalisering. I tillegg har vi vært svært påpasselige med å sørge for å ha et varesortiment som er forsvarlig og har økonomi bak seg, sier Bjerknes, som slutter i Finsbråten 1. august. Deretter går ferden videre til konkurrenten Nortura.

Driftsinntektene har ligget stabilt rundt 350 millioner kroner for kjøttvarebedriften de siste årene. Et blikk på regnskapet viser at det er på kostnadssiden, spesielt vare-, lønns- og andre driftskostnader, det er tatt størst grep de siste årene.

Kostnader redusert

– Det er riktig. Vi har gjennomført en streng kostnadsreduksjon. Det innebærer at vi for eksempel har sanert en rekke ulønnsomme produkter. Vi har tatt grep innenfor ulike produkter, og kuttet de som ikke har livets rett økonomisk. Dette har vært en stor operasjon, kanskje én av de største i historien for norsk dagligvare, sier Bjerknes. Bak snuoperasjonen ligger også en betydelig omstillingsprosess i organisasjonen. Scandza-eide Finsbråten har valgt å avslutte all produksjon i Eidsvoll fra 1. august. Det skjer etter 67 år. Dette fører til kutt av 40 årsverk.

– De ansatte har vært fantastiske i denne tøffe prosessen. Alternativet til snuoperasjonen ville vært at Finsbråten ikke hadde vært i markedet lenger. Såpass ærlige må vi være, sier Bjerknes.

Større volumer

Han sier nedleggelsen av Oslo-produksjonen også er en del av resultatforbedringen. I tillegg til økt effektivitet.

– Vi har klart å presse gjennom større volumer på færre timer. Det er tre måleparametere vi styrer etter i Finsbråten: Kilo per time, kroner per kilo man bruker og leveringsgrad. Lykkes man der er det en god oppskrift på økt lønnsomhet, poengterer Bjerknes.

Han regner med den positive utviklingen bare vil fortsette for Finsbråten framover.

– Det er ingen grunn til at den positive veksten ikke skal fortsette med de grepene som nå er tatt, sier Bjerknes.

Finsbråten

Gikk 32,1 millioner kroner i underskudd i 2014, 2015 og 2016. 

I 2016 endte overskuddet på 16,5 millioner kroner. Resultatet før skatt var 14,5 millioner kroner.

Finsbråten valgte tidligere i år å avslutte all produksjon i Eidsvoll etter 67 års drift.

1. august er siste produksjonsdag. Pølseproduksjonen flyttes til Leiv Vidar. Øvrig skal leieproduseres.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.