• KROKER: Det benyttes både traktorer og gravemaskiner når snøen skal fraktes bort fra byen.
  • AKTIVITET: Det er stor aktivitet og mange maskiner i sving når snøen fjernes fra Jessheims gater og plasser.
  • TRAFIKK: Det kan være utfordrende å kjøre bort snøen når trafikken skal gå samtidig.
  • «KØ»: Lastebilene sto i kø bak freseren som laster for å kunne fjerne snøen som var lagt ut i kjørebanen raskest mulig.
  • KØDANNELSE: Det blir til tider kø bak maskinene som rydder gatene for snø.

Det blir mye nattjobbing på mannskapene som brøyter og kjører bort snøen slik at andre skal komme seg fram.

– Det tar minst ei uke å få bort all snøen som er brøytet opp i hauger og kanter på Jessheim, og det må gjøres flere ganger i løpet av vinteren med de nedbørsmengdene vi har i år, sier Theodor Gauterud fra Frogner Snøservice.

Da EUB var med brøyteteamet med mannskaper fra Frogner Snøservice ANS, Killingmo Freseservice AS og Stian Olsen AS var tre traktorer, én hjulgravemaskin og fem lastebiler i sving. Oppdragsgiver er Veidekke Industri as.

Gauterud forteller at det er en utfordring å rydde bort snø fra vegkanter og fortau når det samtidig er trafikk i gatene. Laget kan begynne klokken 20 og holde på til klokken 06 neste morgen.

MANGE MASKINER

– Vi må først legge snøen ut i gata, så klokken 20 er nok litt tidlig i forhold til trafikken. Da er det fortsatt mye trafikk. At vi velter snøen ut i vegen synes nok noen er litt rart at vi gjør. Til det benyttes gravemaskin og traktorer med plog. Deretter freses snøen rett på lastebilene som frakter den bort. Det kan bli opptil 80 lass i løpet av ei natt, hvert på om lag 15 kubikkmeter. Ikke alle trafikanter har forståelse for at vi til tider må stenge vegen, og det hender vi får litt kjeft. Snø kan skape konflikter. Men de fleste ser hvorfor vi gjør det på denne måten. Vi bor jo i et land som det gjerne kommer en del snø, og da er det ingen andre måter å gjøre det på. Vi gjør jo dette for at folk skal komme seg fram, sier Gauterud.

SIKKERHET

Men snøen kjøres ikke bort kun for å lage plass til mer snø som må brøytes bort fra veger og fortau.

– Det handler også om sikkerhet. Å ha god sikt i vegkryss og ved fotgjengeroverganger er viktig, sier han.

Han forteller at de som kjører maskiner og lastebiler også må være veldig oppmerksomme.

– Det hender for eksempel at folk går tett på eller rett bak maskinene, sier Gauterud.

Fra Veidekke Industri as opplyses det at det har vært en utfordrende vinter.

– Vi er hele tida på for å frakte bort snøen. Med nye snøfall foregår dette arbeidet hele tiden. Det er mange enheter rundt omkring. Vi får stort sett skryt for jobben som gjøres, sier André Gusdal, anleggsleder hos Veidekke Industri as.

– Det er viktig for sikkerheten

Ann-Kathrin Årøen, kommunika­sjonssjef hos Trygg Trafikk, ser det som veldig viktig at snøen fjernes der det er blitt hauger som reduserer sikten for trafikanter.

På steder det er blitt store snømengder, spesielt i vegkryss og ved fotgjengeroverganger, hvor sikten hindres av snø må prioriteres. Det er viktig for sikkerheten. Mannskapene som kjører bort snøen rekker jo ikke alle plasser samtidig, og vi oppfordrer derfor bilistene til å holde lav fart på slike steder. Det er spesielt viktig å tenke på at barn kan bli skjult bak en snøhaug, og plutselig dukke opp foran bilen. Folk kjører gjerne litt fort, og det kan jo også samtidig være glatt på vegen, sier Årøen.

LES OGSÅ: En ubetinget hyllest til alle snørydderneKlikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.