Forrige fredag ble det kjørt langrennsspor med scooter fra Grandalen over Høgda til Jøndalsvangen i Eidsvoll. Mandag morgen var det forvandlet til slik bildet i denne saken viser. Christine Meklenborg Salvesen, som liker seg ute i naturen både med og uten ski på beina, reagerer kraftig.

– Jeg synes det er utrolig leit at noen tråkker i stykker skiløyper som frivillige bruker fritida si på å lage, sier hun.

Kort vinter

EUB har den siste tiden satt søkelyset på krigen i skiløypene. Først var Lars Halvor Stokstad Oserud ute og ville ha vekk gående, syklende og ridende fra skiløypene. Deretter viste ildsjelen Hans-Petter Trondsen hvordan konflikten kan unngås. Han brøyter og holder en egen sykkeltrasé i skogsterrenget mellom Jessheim og Mogreina ved like gjennom hele vinteren. Alt for å unngå løypekonflikt med skigåere.

– Vinteren er kort, og skogen er så stor at det bør være plass til både skiløpere, syklister og fotgjengere uten at de trenger å ødelegge for hverandre, sier Meklenborg Salvesen.

Den omtalte skiløypa hun testet med langrennsski hadde riktignok fått et lett snødryss, men Meklenborg Salvesen poengterer at den er merket som skispor i Skiforeningens løypekart. På Råholt har Johnny Hagen testet skiløypene de siste dagene. Der fikk han seg en lite hyggelig overraskelse.

– Der er det Eidsvoll kommune som kjører opp skispor. Det var voldsomme hestespor midt i løypa flere steder fra Råholt og helt bort til Dal. Det synes jeg ikke noe særlig om, sier Hagen.

Hestemøkk i løypa

Han så også tydelige spor etter gående, men det bryr han seg ikke så mye om. Det er de dype hestesporene som irriterer mest.

– Det blir så dype hull, og det er fort gjort å stikke skiene ned i et slikt hull. Da faller man lett og kan slå seg. Jeg observerte også hestemøkk i løypa. Det er ikke noe særlig, og jeg vil på det sterkeste anbefale folk å lufte hestene sine andre steder enn i skisporet, sier Hagen.

– Ta hensyn!

– Allemannsretten er en rett, men inneholder også noen plikter, uttaler Skiforeningens løypesjef Hege Sheriff. Hun viser til plikten til å opptre hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet – også i skiløypene.

– Ødelegger man prepareringen så farer man ikke med tilbørlig varsomhet. Hester vil for eksempel ofte ødelegge løypene uansett. De er såpass tunge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.