- Vi snakker ikke om å vaske avfall, men å fjerne rester etter innhold. Det holder å skylle tom plastemballasje før du legger den løst i plastretursekk eller pose. Mye matrester i plastavfallet er ikke bra, sier kommunikasjonsrådgiver Kirsten Lundem hos Øras, og har følgende råd å gi:

* Innsamlingsordningen vil ha ren og tørr plastemballasje.

* Det meste av emballasjen er ren når den er tom.

* Skyll skitten plastemballasje i kaldt vann og rengjør med oppvaskbørste ved behov.

* Her gjelder det å bruke sunn fornuft: Er det for krevende å rengjøre emballasjen ordentlig, gjør den bedre nytte i restavfallet.

* Skru av korken på flasker og legg de løst i plastavfallet.

* Ikke knyt bæreposen med plast som skal i sekken.

Be gjerne om små plastreturposer hvis du bor i borettslag med egne brønner for plastemballasje.

LES OGSÅ: Henter ut biogass av matavfallet

UHYGIENISK

- Hvorfor er rent avfall så viktig?

- En årsak er at plastemballasjen blir håndtert av menneskehender hele vegen til mottaket. Da er det svært uhygienisk når matrester har fått utvikle seg i romtemperatur i mange dager. Ketchup og sjokoladepålegg hører hjemme i matavfallet og ikke i denne prosessen. Forbruksmønsteret vårt blir dessuten bedre når vi tømmer emballasjen og bruker restene helt før vi kaster den, påpeker hun.

Lundem mener det er en enkel prosedyre å rengjøre det verste.

- En dråpe oppvasksåpe og litt vann i en potetsalatboks, og vips er den skylt. Oljete plast fra fiskeinnpakning gjør like god nytte for seg i restavfallet der det blir til energi. Brettet som kyllingfiletene ligger på vil vi at du skyller og kaster i plastretursekken, sier hun.

Det gjelder også papp og papiravfall.

- Skitten og grisete papp/papir gjør også her bedre nytte som restavfall. Pizzaesker med pizzabiter inni er fy. Få pizzarestene i matavfallet, så kan esken gå i papirdunken og papir med annet avfall på, sier Lundem.

LES OGSÅ: Miljøpris til ØRAS

ALL EMBALLASJE

En avfallsanalyse på plastemballasje fra Ullensaker og Eidsvoll nylig, viste at plastsekkene inneholdt for mye brennbart avfall.

- Det er ikke bra. Dette får ØRAS trekk for hos mottaksaktøren, noe som igjen kan gi økt renovasjonsgebyr hvis avvikene fortsetter.

- Er vi forbrukere for sløve?

- Mange er kjempeflinke til å sortere avfallet, men det er noen der ute som kan bli enda flinkere.

- Hva kan kastes i plastavfallet?

- All typisk emballasje, fra sjokoladepapir til kaffeposer, sminkeflasker og kanner for spylervæske. Men ikke kulepenner, isopor, plastrør og lignende, forteller hun.

Lundem sier også at emballasjeprodusenter er flinkere til å merke gjenvinnbar emballasje.

- Er man usikker, se etter gjenvinningstegnet. Sjekk også avfallskalenderen som kommer i disse dager, sier hun.

BRUK FANTASIEN

- Flere og flere bor i leiligheter, hvor skal de oppbevare alt plastavfallet mens de venter på renovasjonsbilen?

- Noen har sekken i boden eller i garasjen, og jeg har hørt om noen som oppbevarer den i en putekasse på verandaen. De fleste finner en kreativ løsning, det handler jo bare om å bruke fantasien, sier Kirsten Lundem.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.