• ØSTEN: Erica henter inspirasjon fra Østen når hun designer smykkene sine.
  • SMYKKE: Selv om det er øredobbene Erica Mathiesen er mest kjent for, leker hun med andre smykker også. Kjedet hun har på seg er også egendesignet.

Erica Mathiesen (32) fra Eidsvoll Verk er kvinnen bak Miss Mathiesen. Hennes selvtitulerte smykkemerke. Hun designer øredobber. Vi snakker ikke om små, diskrete perler her – nei, Ericas øredobber er som Aladdins hule. De er overdådig overstrødd med steiner og perler, omgitt av snodde gulltråder og de lyser av Østens mystikk. De iøynefallende smykkene har fått mye oppmerksomhet blant både kjendiser, magasiner og sosiale medier.

KOMMET HJEM

Erica har bodd i motemetropolen London i flere år. Nå har hun og datteren Alba (2) flyttet hjem til Norge og Oslo, men siden det bare er en kort motorveg mellom hovedstaden og Eidsvoll Verk, er de to jentene mye hjemme hos mor/mormor Jorunn og far/morfar Haaken Eric.

I Festivitetens toppetasje har Erica innredet kontor, skjønt innredet og innredet, fru Blom – vi skal gi henne rett i at det hersker et smått kaos mellom de fire veggene. Men det er altså her kreativiteten blomstrer, og det er tross alt det viktigste.

BLIKKFANG AV DIMENSJONER

Du kan ikke nære et ønske som å rødmende stikke deg bort i en krok om du bærer Miss Mathiesens øredobber. De tiltrekker seg oppmerksomheten i ethvert lag og selskap.

De frodige smykkene blir til på Ericas tegnepapir. I et smykkestudio i Karachi i Pakistan, men også i India, blir øredobbene håndlaget etter hennes anvisninger og tegninger, før de blir lagt ut for salg på et sultent marked.

– Jeg har vært i India, men ikke i Pakistan. Det er for mange uroligheter der til at jeg tør å reise, forteller hun.

Men Erica går ikke av veien for å gi seg i kast med andre typer smykker. Hun har også designet halskjeder og armbånd.

SALG OVER NETTET

Mesteparten av salget går via nettet. Hun innser at hennes måte å drive butikk på hadde vært umulig for tyve år tilbake.

– Smykkene selges via nettbutikken, men det er noen få som forhandler dem over disk, blant annet en forretning her på Eidsvoll Verk, sier Erica.

Det er stadig flere som får øynene opp for de overdådige øredobbene.

– Jeg hører godt voksne damer sier at dette kan da ikke de bære, men det kan de. Øredobbene passer til alle, og da særlig om man skal pynte seg til fest. Det er faktisk flere av de kjente jentene i Norge som går med mine smykker, forteller hun.

JAKTTROFEER FÅR NYTT LIV

I generasjoner har det blitt jaktet elg i familiens Mathiesens skoger. Slik aktivitet fører med seg mange jakttrofeer i form av hodeskaller med flotte gevirer. Mange har slike montert på veggen, om det er på ute på stabburet eller på i stua. Erica har tatt det et steg videre, kan man si – og heller ikke her er det snakk om minimalisme. Tvert om. Her blir hvite beinskaller omgjort til fantasifulle og glitrende trofeer. Dekorert med gull og edelsteiner blir hodeskallen et helt uvanlig blikkfang.

UTDANNET I SAMTIDSKUNST

Erica er ikke utdannet smykkedesigner, men som hun sier: – Jeg prøver og feiler. Jeg er ingen teknisk dyktig tegner. Det blir frihåndstegninger.

I tillegg er hun frilansjournalist for norske Elle, hvor hun skriver reiseartikler, feature og intervjuer. Masterutdannelsen sin har hun i samtidskunst.

– Jeg har jobbet i et galleri, men det var ikke noe for meg. Jeg trivdes ikke i det administrative kontorlivet.

Nei, folk som kreerer smykker med inspirasjon fra «Tusen og en natt», finner seg nok ikke til rette bak et støvete skrivebord.

Fakta Erica Mathiesen

  • 32 år
  • Født og oppvokst på Eidsvoll Verk.
  • Designer smykker, spesielt øredobber, som hun har gjort stor suksess med. 
  • Frilancejournalist for norske Elle, hvor hun skriver reiseartikler, feature og intervjuer.
  • Master i samtidskunst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.