– Melkefjøset skal være ferdig 1. desember. Det blir innflytting før jul, sier Morten Algarheim om den nye bygningen med 67 liggebåser som er i ferd med å reise seg på gården hjemme i Kisavegen 11 på Algarheim.

I Ullensaker kommune har det hittil vært mulig for landbruket og annen næring å søke om inntil 60 prosent reduksjon i tilknytningsgebyr for vann- og kloakk. Uten denne reduksjonen ville bonde Morten Algarheim måttet ut med en halv million kroner på denne regningsposten for et melkefjøs på hans størrelse. Tirsdag behandlet kommunestyret i Ullensaker sluttbehandle forslaget til forskrift om VA-gebyrer.

Kan få ny hverdag

Forslaget fra rådmann Rune Hallingstad innebærer at rabattordningen fjernes. Ullensaker Senterparti er positive til gjennomgangen og at regelverket skal bringes innenfor nasjonalt lovverk og retningslinjer.

– Men vi stiller oss negative til forslaget om å fjerne dagens mulighet for landbruk og annen næring til å søke om inntil 60 prosent reduksjon i tilknytningsgebyr. Denne endringen vil gi urimelig høye kostnader for landbruk og annen næring, som gjerne har store bygg med liten belastning på vann- og avløpsnettet, skriver Sp i sitt innspill.

– Vann- og avløpsgebyret bør i størst mulig grad dekkes gjennom gebyr på faktisk forbruk av vann og utslipp av avløp, og ikke gjennom tilknytningsgebyret, skriver Ullensaker Bondelag.

– Næringsfiendtlig politikk

– Vi anser dette å være næringsfiendtlig politikk, og dette kan vi ikke stille oss bak. Vi foreslår heller å redusere tilknytningsgebyret generelt, og legge en større del av VA-gebyret over på forbruk. Mens andre kommuner støtter fjøsbygging og andre næringsbygg økonomisk, legger Ullensaker kommune opp til en dobling i gebyrsatsen. Dette er uklokt, og om det blir en realitet er vi redde for konsekvensene dette kan gi for videre satsing i landbruket, sier Lars Halvor Stokstad Oserud (Sp).

Innovasjon Norge har støttet fjøsbyggingen til Morten Algarheim med 900.000 kroner. Han og Stokstad Oserud mener det ville vært et stort paradoks om en stor del av denne summen gikk rett til Ullensaker kommune.

– Hver krone teller når en bygger nytt, sier Algarheim.

– Det kan være et alternativ å be administrasjonen se om det finnes andre kreative løsninger på problemstillingen, sier Stokstad Oserud før kommunestyremøtet.

På forrige kommunestyremøte fikk ikke Lars Halvor Stokstad Oserud og Sp flertall for å gjøre noe med rådmannens forslag. Men de fikk flertall for at forskriften skal evalueres om to år.

– Kan ikke forfordele én næring

Varaordfører Willy Kvilten og Høyre støttet rådmannens innstilling. Det samme gjorde Frp og gruppeleder Ståle Lien Hansen.

– Vi kan ikke forfordele én næring. Derfor støttet vi rådmannens innstilling. Skulle vi fulgt en annen tankegang måtte vi gitt rabatter på alle store næringsbygg i Ullensaker. Det ville igjen betydd at vi måtte skrudd opp gebyret for innbyggerne, sier Kvilten (H).

– Innenfor landbruket er det bygd tre nye næringsbygg over 1.000 kvadratmeter siden 2004. Dermed faller argumentet om at så mange nyter godt av en 60 prosents reduksjon. Det andre spørsmålet er hvem som skal betale avgiftene vi lar bøndene slippe å betale. Skal øvrige innbyggere belastes med det? Kommunen har ikke lov til å forfordele én næring, mens andre må betale fullpris. Derfor er dette en god innstilling fra rådmannen som jeg regner med flertall for, sier Ståle Lien Hansen (Frp). Det fikk de altså.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.