Det har ikke vært så mye snø på 30 år som denne vinteren. Det koster kommunene dyrt. Snøkaoset har spist opp budsjettene.

BUDSJETTET HAR KRYMPET

Ullensaker kommune har et budsjett for snørydding som går fra nyttår til nyttår.

– Allerede nå er det brukt opp over halvparten – og det er beregnet å vare fram til nyttår 2019, sier Kværner.

– Jeg satser på at det blir lite snø fra høsten og fram mot jul. Blir det like mye som nå, må vi gå til politikerne og be om mere penger. Jeg kan ikke huske at det har vært så mye snø siden 1990, sier Kværner.

Han forteller at kommunen i all vesentlig grad har klart å holde snøen unna, men at det nå begynner å bli trangt noen steder.

– Vi vet ikke hvor vi skal legge all denne snøen, sier han.

– Har dere fått mye klager fra folk på dårlig snøbrøyting?

– Ja, publikum har klaget, og mange er ikke fornøyde med snø i innkjøringene sine. Men det er vanskelig å unngå. Når det er sagt, har de fleste forståelse når snøen kommer i de mengdene vi nå har opplevd.

– Er du lei snø nå?

– Ja, det skal bli greit med vår og fokus på andre ting, svarer Kværner.

FORVENTER OVERSKRIDELSER

Thomas Meisfjord – virksomhetsleder kommunal teknikk i Eidsvoll kommune, sitter med et brøytebudsjett på 1,5 millioner kroner.

– Vi forventer at vi overskrider dette, men hvor mye, vet jeg ennå ikke. Det tar en stund før fakturaene kommer inn. Det blir også mye overtid på egne mannskaper, og det føres på brøytekostnadene. Vi brøyter en del selv, og ligger derfor betydelig lavere på innleid hjelp enn våre nabokommuner, opplyser Meisfjord.

Han sier at dette har vært en ekstraordinær vinter.

– Men i det store og hele har det gått greit. Det har selvfølgelig vært utfordringer, men mannskapene våre har stått på døgnet rundt og gjort en meget god jobb, roser virksomhetslederen.

KREVENDE VINTER

Bente Huseby, virksomhetsleder kommunal drift i Nannestad, karakteriserer vinteren som «krevende».

– Vi har nye rammeavtaler på brøyting og strøing, og det har vært mye både snørydding og strøing. I tillegg har vi måttet måke taket på flere store bygg, og det er mange år siden sist. Budsjettet på 800.000 kroner, som er det samme som i fjor, skal holde til både snørydding, strøing og opprydding på veg, park og idrett. I 2017 brukte vi 240.000 kroner mer, og hvordan vi ender ut i år, vet jeg ennå ikke. Vi kan fort komme i den situasjon at vi blir nødt til å be om tilleggsbevilgninger.

– Har folk klaget over snøbrøytinga?

– Ja, vi har fått inn mange klager, svarer Huseby.

Hurdal HAR KONTROLL

Hurdal kommune har 650.000 kroner til å bruke på vegvedlikehold, brøyting og andre ting relatert til veg.

– Vi vet ennå ikke om dette holder, men foreløpig har vi kontroll opp mot budsjett. Hurdal har et stramt 2018-budsjett, og eventuelt behov for ekstra midler må vurderes nøye, sier rådmann Bente Rudrud Herdlevær.

I all hovedsak leier kommunen inn mannskaper til dette arbeidet.

– Har hurdølingene klaget over brøytingen i vinter?

– Nei, tvert om. Vi har fått inn flere positive tilbakemeldinger på godt utført arbeid. Det er kun registrert et par klager.

– Hvordan vil du karakterisere denne vinteren sett i forhold til siste års vintre?

– På generelt grunnlag blir kostnadene de samme med snøvinter som med vinter med mye glatt og strøing, svarer rådmannen.

LES OGSÅ: Kommunen tauet vekk biler i snøkaoset

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.