Barnevernet i Eidsvoll ble fulgt med argusøyne av Fylkesmannen i Oslo og Akershus - og var en hårsbredd fra å bli bøtelagt. Nå er rutinene endret og tilsynet avsluttet etter tre utfordrende år.

- Vi jobbet mye for å komme ut av det. Rutinene er endret og snudd opp ned på, sier barnevernleder Ragnhild E. Øvrebotten til EUB.

I flere år ble barneverntjenesten i Eidsvoll fulgt svært tett opp av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. I 2014 åpnet Fylkesmannen særskilt tilsyn, blant annet med bakgrunn i at det ble undersøkt for få saker og det tok for lang tid å behandle sakene. Fylkesmannen har fulgt nøye med på kommunens rapportering på områdene henlagte meldinger, fristoversittelser på undersøkelser og tilsyn og oppfølging av barn i fosterhjem.

«Halvårsrapporteringen 1. halvår 2016 viser at Eidsvoll barneverntjeneste har en klar forbedring innenfor begge områder, eksempelvis har kommunen tilnærmet oppnådd alle lovpålagte tilsyn- og oppfølgingsbesøk for barn i fosterhjem», skriver Fylkesmannen i et brev til kommunen. Historien er med andre ord en helt annen nå.

LES OGSÅ: - Det bekymrer meg at barnevernet får stadig mer alvorlige saker

Viktige endringer

Fylkesmannens tilsyn er avsluttet, og det utløste som seg hør og bør kakefeiring for de ansatte.

- Vi er strålende fornøyde med de endringene vi har fått til. De ansatte fortjener masse ros.

- Hvordan er tjenesten endret?

- For det første har vi endret rutinene for hvordan vi jobber med sakene og håndterer dem. Før kunne vi ha en bunke med saker der meldinger og undersøkelser ble liggende. Det skjer aldri lenger. Nå blir sakene fortløpende fordelt og undersøkelser startes opp tidlig og raskt, sier Øvrebotten. Hun legger til at den største enkeltendringen har vært malarbeidet.

LES OGSÅ: Fire av fem barnevernsaker ble ikke undersøkt

Ingen lovbrudd lenger

- Ikke for å kritisere det som har vært før, men det var nødvendig med en endring. Og det er også i tråd med føringene fra Fylkesmannen. At vi nå har kommet ut av tilsynet betyr at vi ikke har lovbrudd lenger.

I tredje kvartal for 2016 gjennomførte barneverntjenesten 76 av 77 undersøkelser innen fristen. Den siste ble ferdigstilt fem dager etter fristens utløp.

- Det vil si at tallet for oppnådd krav er på cirka 99 prosent.

- Vi er godt fornøyde med at det særskilte tilsynet nå er avsluttet, og vil berømme barneverntjenesten med å ha fått kontroll over sviktområdene. Barneverntjenesten har jobbet systematisk og målrettet med planene sine, og dette har gitt gode resultater. Dette er svært gledelig. Vi har også registrert at de har en ny ledelse som har snudd hver stein for å få til en god endring, sier seksjonssjef Tove Narud hos Fylkesmannen.

Fakta

Ved siste rapportering til rådmannen (31. juni) overholdt barnevernet i Eidsvoll fristen for undersøkelse med behandlingstid innen tre måneder, ved 87 prosent av tilfellene.

De resterende 13 prosentene er fristoverskridelser Fylkesmannen har godkjent. Dette er for eksempel frister som er bitt utvidet til seks måneder.

Ved rapportering på meldinger og undersøkelser for tredje kvartal i år (30. september) var 76 av 77 undersøkelser gjennomført innen fristen. Den siste ble ferdigstilt innen fem dager etter fristen. Dette gjør at tallet for oppnådd krav er på cirka 99 prosent.

Det er 21 ansatte i barneverntjenesten i Eidsvoll kommune. Av disse er det 19 fagstillinger og to merkantile stillinger.

Barneverntjenesten opplyser at deres formål med tjenesten er «Å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

I dag har barnevernet i Eidsvoll kommune 200 aktive hjelpetiltakssaker og 56 aktive undersøkelser.

LES OGSÅ: - Slik situasjonen er nå, gjør vi ikke jobben vår godt nok

Her er noen av grepene barnevernet har tatt

Arbeidsrutinene med sakene er endret. Sakene kommer inn, behandles og undersøkelse starter raskt.

Ingen flere lovbrudd. Tilsynet er derfor avsluttet.

Det er stort fokus på hva som dokumentføres. Essensen skal ned.

Det fører til økt effektivitet blant de ansatte. I tillegg tydeliggjøres vurderingene overfor klientene.

Mobilt barnevern er innført i DGI-regi. Ansatte kan dermed skrive notater fra møter mens de er ute i felten rett inn på Ipad. Gir økt nøyaktighet og effektivitet.

Økt fokus på tallregistrering i blant annet KOSTRA har gitt bedre nøyaktighet.

LES OGSÅ: Rådmannen forsvarer kutt i antall barnevernstillinger

- En formidabel snuoperasjon

Rådmann Knut Haugestad er strålende fornøyd med friskmeldingen av barnevernet.

Han skryter av hele virksomheten - og gir ekstra honnør til barnevernleder Ragnhild E. Øvrebotten og virksomhetsleder Cecilie L. Roverudseter.

- Det er gjort en formidabel snuoperasjon og en flott jobb i barneverntjenesten. Det er etablert nye rutiner, og vi har en virksomhetsleder med barnevernfaglig bakgrunn, og i tillegg en dyktig barnevernleder. Her er det godt lederskap på virksomheten, og dette kommer innbyggerne til gode. Det er selvsagt betryggende for dem at barnevernet nå er friskmeldt, sier Haugestad. Han trekker fram godt lederskap som nøkkelfaktor, spesielt i forhold til strategisk og systematisk arbeid. Han ser paralleller fra det positive som har skjedd med barnevernet til andre deler av kommunen også.

- Vi har jobbet systematisk med snuoperasjoner innenfor en rekke områder de to siste årene. Først i forhold til økonomi, og at vi kom ut av ROBEK. Barnevernet kom nå, og i tillegg har det vært en fin snuoperasjon på Nav og styrking av det lokale kontoret. Det er også flere andre positive ting på gang i Eidsvoll kommune.

LES OGSÅ: Eidsvoll kommune går så det suser

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.