Etter kommunestyremøtet tirsdag kveld inviterte Høyre alle partiene og pressen til en åpen presentasjon av sine tanker omkring budsjettering og driften av kommunen framover.

NEI TIL EIENDOMSSKATT

Hensikten med møtet var utelukkende et forsøke på å få til et flertall mot rådmannens foreslåtte eiendomsskatt fra 2019.

- Vi kommer ikke til å stemme for eiendomsskatt når vi samtidig bygger opp en pengebinge på 300 millioner kroner, sier Høyre-leder Christoffer Nyborg.

Det han sikter til, er fondsmidlene som kommunen sitter på. De er nå, ifølge Frp-veteran Finn Terje Tønnessen, på et sted rundt 250 millioner kroner.

EFFEKTIVISERING

Hovedgrepet i Høyre budsjettkabal er å legge inn en effektivisering av drifta som gir en besparelse på én prosent hvert år.

Det vil, ifølge Christoffer Nyborg, gi 11 millioner kroner ekstra å rutte med første året. Denne innsparingen vil øke til nesten 22 millioner andre året og 33 millioner tredje året.

Rådmannen har regnet med å få inn 30 millioner kroner på eiendomsskatt i 2019 og 45 millioner kroner i 2020.

VALGLØFTER

Høyres utspill blir bifalt av Fremskrittspartiet

- Jeg ble skuffet da rådmannen i sitt budsjettframlegg foreslo eiendomsskatt, kommenterte Finn Terje Tønnessen.

- Alle partiene, bortsett fra SV, sa jo i valgkampen at de ikke ville ha en slik skatt. Alle bør holde valgløftene sine, hvis vi politikere skal ha litt troverdighet igjen, sa han.

- Nå synes jeg vi skal tygge på tankene som Høyre har presentert, og så får vi som synes dette er interessant, møtes nærmere etterpå. Jeg tror vi kan samsnakke oss, sa Tønnessen.

INGEN AP-FORSIKRING

Arbeiderparti-leder Ole Guttorm Brenden var noe mer forsiktig i sin kommentar.

- Vi leter også etter muligheter for å slippe eiendomsskatt, men hittil har vi ikke funnet noen, sa han.

FOR BEDRE TJENESTER

Også SV deltok på møtet. Partiet har hvert år foreslått innføring av eiendomsskatt.

- Det er ikke fordi vi på død og liv ønsker en slik skatt, men fordi vi ser at vi på den måten kan få til ting som alle eidsvollinger ønsker seg, sa SV-veteran Torstein Owe.

TIDLIGERE BUDSJETTSAMSPILL

Høyre foreslår dessuten at budsjettarbeidet for framtida skal starte tidligere og bli mer et samspill mellom administrasjonen og politikerne.

VIL SELGE SAMFUNDET

Til slutt signaliserte partiet at de vil gå inn for å selge Søndre Samfund og finne annen plass for et framtidig bibliotek på Råholt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.