• SJELDENT FÔR: Tron Myrvold er én av veldig få som fôrer med fôrbete.

I løpet av sitt fruktbare liv har hun født hele 13 kalver, aldri tvillinger, men i 2011 rakk hun å føde to kalver innenfor samme år. Nylig mottok familien Myrvold på gården Ukuset på Algarheim 100-tonnsprisen fra Geno.

– Det er ikke ofte ei ku oppnår dette volumet. Jeg kjenner bare til ett tilfelle på Romerike de siste 10–15 årene, sier Ole-Andreas Kinnsbekken, Geno-kontakt for Øvre Romerike produsentlag.

JEVNT OG GODT

Tron Myrvold finner fram statistikken for Solfrid, som er av rasen Norsk rødt fe (NRF), og finner ut at hun har melket i gjennomsnitt 7.850 liter i året. På det meste var det 9.600 liter

– Dette er jo ikke så veldig mye, men hun har melket jevnt og bra. Det har nok vært medvirkende til at hun har hatt god helse og blitt såpass gammel. Det er ikke ofte kuer blir 16 år. Hun har vært behandlet av veterinær bare to ganger i løpet av sin levetid, forteller Myrvold.

Men nå er Solfrids tid på Ukuset snart forbi.

– Nå blir det ikke flere kalver. Det nærmer seg slutten, og hun får nok ikke oppleve våren hos oss, sier Myrvold.

FAMILIEN

I tillegg til Tron deltar også kona Line og datteren Emilie (12) i arbeidet på gården, hvor det også er noen griser og høner å stelle med.

– Jeg er ganske mye i fjøset, og synes det er koselig, sier Emilie.

På spørsmålet om hun har tanker om å overta gården en gang i framtida er svaret at hun ikke har tenkt så mye på det ennå.

– Skulle det bli til at jeg en gang tar over blir det nok ikke til at jeg fortsetter med kuer, sier Emilie.

SJELDENT

Mari Bjørke, kommunikasjonssjef hos Geno, opplyser at det på landsbasis kan dreie seg om cirka ti kuer i året som oppnår et volum på 100 tonn.

– Dette er ikke hverdagskost. Det er grunn til å gi honnør til dem som klarer dette, både bonde og ku. Det er derfor vi har denne prisen. Det er flinke bønder som får slike priser, men også norsk avlsarbeid på NRF, som baseres på fruktbare og friske dyr, har betydning, sier Bjørke.

Hun påpeker også at det er svært sjeldent at kuer kan få så mange som 13 kalver.

– Det er imponerende, sier hun.

LES OGSÅ: Melkebrukene ligger tett i Maura

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.