– Til og med oppe i et tre hang det hundebæsjposer. Vi måtte bruke en lang pinne for å få de ned, sier Mathilde Sørensen (11).

Snøen smelter og våren er her. Skiftet mellom årstidene avduker mye søppel, og også en rekke hundebæsjposer. Søstrene Mathilde og Kathinka bestemte seg for å gjøre en innsats mot utfordringene. De hadde sett seg lei på alle posene som lå strødd rundt omkring.

– Nå bør folk virkelig skjerpe seg. Det er stygt, sier Kathinka Sørensen.

Flere fulle bæreposer

– På et sted lå det fullt av hundebæsjposer. Det virket nesten som det var brukt som en liten søppelplass av flere, sier Mathilde.

Søstrene mener folk, spesielt de voksne, bør endre holdningene sine.

– Først plukker de opp etter hunden sin. Så kaster de fra seg posen i naturen. Det er egentlig verre enn å la bæsjen ligge igjen, sier Kathinka.

De bor i Granhauglia på Råholt. Det var rundt i nabolaget de fant de velfylte, små posene. Mamma Elisabeth visste ingenting på forhånd.

Stolt mamma

– De kom tilbake fra sykkeltur og hadde på eget initiativ plukket tre fulle bæreposer med hundebæsjposer. Jeg er så stolt av dem og skulle virkelig ønske dem som slang fra seg poser ute kunne være like modne som dem, sier Elisabeth Sørensen.

Søstrene synes det var litt ekkelt å plukke alle hundebæsjposene. Tidligere har de plukket en del søppel rundt omkring på våren, men dette var første gangen de valgte å lete spesifikt etter de gjenkjennelige småposene. Råholt-familien har selv hund. Denne lufter de ofte tre ganger om dagen.

– Vi vil oppfordre alle som har hund til å lufte den, plukke opp etter den, ta med bæsjeposen hjem og kaste den der. Det burde være en enkel jobb, sier Mathilde og Kathinka Sørensen.

– Jeg tenker også på alle rukene som blir liggende igjen ute i naturen. Det er ikke noe hyggelig om folk tråkker eller sykler i det. Alle bør ta et ansvar for å unngå dette. Da får vi det litt triveligere rundt oss, sier mamma Elisabeth.

– STOrt problem i naturen

Naturvernforbundet oppfordrer alle hundeeiere til å ta ansvar.

– Aldri legg hundeposer i naturen! Vi ønsker oss også et alternativ til plastposer for hundeeiere. Skulle ønske noen kunne finne opp en hundepose som var laget av papir. Bionedbrytbar plast er bare nedbrytbar under særlig gunstige omstendigheter og vil normalt ikke bli brutt ned i naturen de heller, sier Maren Aschehoug Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet. Hun synes det er flott å høre om Råholt-søstrene.

– Hundeposer i naturen er et stort problem. Plast brytes ikke ned, og blir liggende svært lenge. Først som plast, og etter 10–50 år så blir det brutt ned til bittesmå mikroplastpartikler. Plast i naturen er skadelig for dyr, som både kan få det i seg ved å spise det og sette seg fast i det. Mikroplast vet vi at kommer ut i naturen og er skadelig, men vi vet ennå lite om hva det kan føre til av skader på arter og økosystem, sier hun.

– Burde kjøpt undulat

Hundeeier Joel Johannessen forstår ikke hvorfor noen plukker opp hundebæsjen og så kaster fra seg posen i naturen.

– Huff, burde kjøpt seg undulat isteden, skriver han i én e-post til EUB. Der la han også ved et bilde av en grønn pose med hundebæsj, som noen bare hadde lagt fra seg i Tynsåkvegen i Eidsvoll. Johannessen tok med seg posen og la den i søppelkassa.

– Det er helt forkastelig å legge igjen poser med hundemøkk på denne måten. Da er det bedre å la møkka ligge igjen. Jeg opplever at slik opptreden har vært økende de siste årene. Posene veier ikke mye, og folk bør orke å bære de med til nærmeste søppelkasse, sier han. Marit Isaksen er fungerende leder i Norges Hunders Landsforbund. Hun gremmes over flere hundeeieres opptreden.

– Først vil jeg si at de to søstrene på Råholt er forbilder i lokalsamfunnet. Det står virkelig respekt av innsatsen de har gjort, sier hun.

– Så vil jeg si at det er helt forferdelig med hundeeiere som plukker møkka og setter den igjen i poser i naturen. Det skal naturligvis ikke være sånn. Jeg har selv sett hundebæsjeposer som henger på trær og ligger rundt omkring overalt. Det er et holdningsproblem, og jeg kan ikke skjønne at det er noen annen grunn enn latskap fra hundeeiernes side. Vi kan ikke ha det sånn, og jeg vil råde alle hundeeiere som driver slik til å skjerpe seg, plukke med møkka og kaste posen i en søppeldunk. Det skulle bare mangle, sier Marit Isaksen. 

Her skal posene kastes

Poser med hundemøkk skal kastes i restavfallet. Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Kirsten E. Lundem hos Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS).

– Selv om noen bruker nedbrytbare poser, så bruker de lang tid på å brytes ned i naturen. Derfor anbefaler vi at ingen poser, uansett type plast (nedbrytbar, komposterbar, bioplast eller fossil plast), kastes i naturen, sier Lundem til EUB.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.