- Vi setter to-tre biler i garasjen og utvider med flere hvis interessen tar av, sier eiendomssjef Kristian Johansen om samarbeidet med bilutelegiganten Hertz.

- Hva er en bilpool?

- Mange som bor i urbane strøk har ikke bil, men trenger en av og til. Eller de trenger en varebil noen timer en kveld. I poolen kan de hente en bil på en fast parkeringsplass. Du bestiller bilen og låser den opp med en app i mobiltelefonen, tar nøkkelen ut av hanskerommet og kjører. Etter endt tur fyller du drivstoff med det vedlagte drivstoffkortet, og parkerer bilen der du hentet den, sier Eivind R. Thorne i Hertz.

STORE AREALER: Power åpner butikk over 2000 kvadratmeter

- Til hvilken pris?

- Medlemskapene koster fra ingenting til 1000 kroner året. Hvilket som passer deg avhenger helt av behovet ditt. I tillegg koster det normalt mellom 50 og 80 kroner timen og tre kroner kilometeren. Alt annet er inkludert, påpeker han.

FOR ALLE

Opprinnelig var ordningen ment for beboerne i Skovly, men ble utvidet til alle i Jessheim.

- Bilene må brukes så mye som mulig, og vi vet av erfaringer fra Oslo at medlemmene oftest bruker dem på kveldstid. Derfor inviterer vi også andre beboere i sentrum til å være med. Og vi skal spørre kommunen og ansatte i Storsenteret om det samme. Da blir bilene brukt på dagtid også, sier Johansen.

Bilutleiefirmaet har allerede 150 poolbiler i Stor-Oslo og Drammen, Jessheim er den første destinasjonen nord for hovedstaden.

GYLDNE DRÅPER: Skal ha det største utvalget

- Vi er spente, men tror dette går bra med tanke på veksten her. Hele poenget med poolen er at folk får tilgang til bil når de trenger en, uten å måtte eie. Å slippe å kjøpe bil og parkeringsplass betyr store summer spart for mange, sier Thorne.

NY HVERDAG

Nye urbane vaner, og ikke minst begrensninger på bilbruk slik vi kjenner den, krever andre måter å leve på enn de tradisjonelle.

- Folk som har kjøpt leilighet i Jessheim sentrum har valgt å bli urbane. Flere av dem kommer fra egne hus hvor det var vanlig med to biler. Når de flytter hit har de solgt en, eller kanskje begge fordi de ikke trenger bil i en by med god offentlig kommunikasjon, sier Johansen.

- Noen vil si det blir mye styr med leiebil?

- Ikke når alt går gjennom en app. Du bestiller bilen på et par minutter, og slipper å møte opp i en skranke for å fylle ut skjemaer. Så fort folk venner seg til dette, blir de begeistret. Dette er fremtidens bilhold for mange, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.