Bergenseren Frank Wikne har startet Lunden Begravelsesbyrå i Ringvegen, Jessheim. I en bransje hvor byråer ofte videreføres fra generasjon til generasjon, er ikke nyopprettede bedrifter hverdagskost.

– Så vidt jeg vet er jeg den yngste byråeieren i Norge. Jeg har ikke funnet noen som er yngre enn meg, men noen har startet opp i yngre alder før, sier Wikne.

ERFARING

Selv om han kun har vært byråeier siden forrige mandag har Wikne likevel erfaring å støtte seg på.

– Min far jobbet i byrå fra jeg var liten, så jeg har vært med en del der, sier han.

Siden har Wikne jobbet i Forsvaret, hvor han traff sin kone fra Jessheim. Beslutningen om å starte byrå har kvernet i bakhodet over flere år.

– Det er ikke bare bare å bytte ut den trygge hverdagen for å satse, sier han.

TRADISJON

Konkurranse med byråer som har adskillig bedre fotfeste skaper også utfordringer for nyetableringen.

– De er godt innarbeidet. Min største utfordring er å få folk til å prøve noe nytt, for det har ikke vært konkurranse før, sier den daglige lederen, som har ytterligere en ansatt i bedriften og to ekstrahjelper.

Wikne sier han ikke har noe ønske om å revolusjonere begravelsesskikkene på Øvre Romerike.

– Jeg er opptatt av tradisjoner, og å gjøre ting ordentlig. Vi er fortsatt litt ute på landet, og her henger tradisjoner mer igjen sammenlignet med byer hvor det ofte er mer alternative ønsker, sier han.

TILPASNING

Wikne sier det medmenneskelige aspektet gjør yrket givende.

– Det er først og fremst kontakten med mennesker, hvor man må vise omsorg, empati og ro. Man må også kunne tilpasse seg, for folk reagerer på mange forskjellig måter, sier han.

– Ditt forhold til døden?

– Det er alltid trist når folk faller fra, men yngre er spesielt tungt. Barna får ofte en ekstra god klem når jeg da kommer hjem, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.