Etter klager, særlig fra bøndene, over for høy vannstand og sommerflommer, innførte GLB en prøveordning for fjoråret og inneværende år. Sommervannstanden skulle styres mot å ligge innenfor et bånd på mellom kote 175,5 og 176,0. Dette sier Garberg er for lavt for at båtene kan bruke fasilitetene på Bogen.

I DAG 175,85

– Vannstanden bør ligge på 176,9. Det er ideelt. I dag er den på 175,8 – og den er på veg ned. Jeg forstår ikke hensikten med denne forsøksordningen. Sjøen tappes jo ikke for å øke kraftproduksjonen, og jeg stoler ikke på tilsiget fra Steinsjøen og Skrukkelisjøen er tilstrekkelig, sier han.

– Vi holder byggeanlegget opp så lenge som mulig, ja, helt til båtene står på tørt land, men jeg frykter at denne helga blir den siste i år.

– Vi er ikke de eneste som blir berørt av denne tappingen. Alle som har brygge rundt sjøen blir det, og rullestolrampene blir umulig å bruke. Men vi har innsett at nå får de kjøre disse forsøksordningene sine, så får vi se hva det blir til neste år. Det er trist at vi må stenge kiosken og de andre tilbudene til båtfolket.

TAPPINGEN ER STANSET

Ordfører Runar Bålsrud engasjerte seg i saken, og han tok kontakt med direktøren i Glommens og Laagens Brukseierforening. Der fikk han bekreftet at tappingen er stanset og at det nå kun slippes ut 0,2 m³/sekunder. Dette er et utslipp som skal fortsette for å sikre minstevannføring til Andelva av hensyn til livet i elva. Hurdalssjøen vil ikke synke ytterligere fordi det er tilsig til sjøen.

Dette tilsiget stoler derimot Garberg ikke på.

SKAL EVALUERES

Torbjørn Østdahl, seniorrådgiver i Eidsiva Vannkraft AS, sier at prøveordningen med tapping av Hurdalssjøen skal evalueres etter årets sesong og at alle innspill skal vurderes.

– Selve reguleringshøyden på Hurdalssjøen er 3,6 meter totalt i forhold til det som er naturlig. Tidligere lå nok sommervannstanden noe høyere enn nå, sier han.

– Det har vært flere som har hevdet at bryggeanleggene ble ubrukbare i fjor. Hva har du å si til det?

– Vi har fått noen negative tilbakemeldinger i fjor i en liten periode på sommeren. Bortsett fra det har vi ikke hørt ut noe. Vi har tatt konsekvens av at vannstand på 175,5 skapte problem for enkelte båt- og bryggeiere. Inneværende sommer legger vi opp til ikke å tappe under kote 175,6, sier Østdahl, som har vanskelig for å forstå at et bryggeanlegg i en regulert innsjø ikke skal tåle at vannstanden blir 30 centimeter under det normale.

REGLEMENT ETTER INNSPILL

Gaute Skjelsvik er administrerende direktør i GLB. Han sier at alle brukerinteressene rundt Hurdalssjøen ble invitert til et møte i 2016.

– Der kom det mange innspill, og dette ga grunnlagt for en nytt reglement, som nå er en prøveordning. Hovedvekten av innspillene var at folk ønsket seg en lavere vannstand om sommeren. Så har vi i etterkant forstått at dette ikke passer for noen, men vi har prøvd å tilfredsstille de fleste, sier han til EUB.

LES OGSÅ: Lykkelige på hytta 13 kilometer hjemmefra

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.