– Det har vært fem fantastiske år. Morsomt har det også vært. Men jeg må innse realitetene. Det er ikke økonomisk driveverdig, sier Stina.

Dermed går Jøndal gårdsbakeri og den økologiske kafeen i Sundet over i historien.

SAKTE, MEN SIKKERT

Det startet med eget, lite gårdsbakeri på Jøndal gård i 2013. Så åpent kafeen i Sundet, hvor folk strømmet til. Økologisk suppeproduksjon ble en suksess, med salg fra egen kafé og med eget suppeutsalg i Oslo. Men det bar seg altså ikke økonomisk. 30. juni er alt dette historie.

Sammen med ektemannen Omar kjøpte de opp 650 kvadratmeter på hjørnet av Kiwi-gården. Stina så for seg at Sundet kunne bli Østlandets økoutsalgssted. Slik gikk det altså ikke.

BÆRER SEG IKKE ØKONOMISK

– Det bærer seg rett og slett ikke økonomisk. Jeg har ikke tatt ut ordentlig lønn på fem år. Grensen er nådd. Jeg må jo tjene penger, sier Stina.

Suppa ble det satt en sluttstrek for i fjor høst, mens bakeriet på Jøndal ble lagt ned i januar. Nå følger kafeen etter. 30. juni er siste dag.

– Etter at vi la ned bakeriet, har vi kjøpt økologiske halvstekte brød og andre bakeriprodukter fra et annet bakeri. Men økologiske råvarer er mye dyrere enn andre bakervarer. Et økologisk brød ligger mellom 30 og 70 prosent over brødet som selges i dagligvarekjedene. Folk velger de billigste produktene. Jeg har vært beskjeden på prisene og satset på volumsalg. Men med salg av 30 til 70 brød om dagen, så ble det heller ikke noe volum ut av det, forteller Stina.

VIL LEIE UT

Nå vil hun og mannen leie ut lokalene i Kiwi-gården.

– Vi disponerer rundt 250 kvadratmeter. For dem som vil drive kafé med den beste beliggenheten i Sundet, ligger alt til rette. Her er det fullt innredet, sier Stina.

– Er det livsverket ditt som nå forsvinner?

– Ja, det er jo på en måte det. Det har vært en tung beslutning å ta. Vi har mange trofaste kunder, og det har vært fem morsomme år. Men sånn er det.

– Hva skal du begynne med nå?

– Jeg må finne meg en jobb, da. Jeg er utdannet sykepleier, så jeg kan jo gå tilbake til det yrket. Vi får se, sier Stina Wiker.

Fakta

Helt på slutten av 2012 startet Stina Wiker opp gårdsbaker i tømmerstua på Jøndal gård i Eidsvoll.

Der ble det bakt

økologiske bakervarer.

I 2013 ble bakeriet flyttet til Sundet, hvor det ble åpnet kafé i Kiwi-bygget.

Jøndal gårdsbakeri har også satset på salg av økologisk suppe.

30. juni stenges dørene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.