– Nå, på disse solfylte dagene, produserer vi 60 kWh om dagen. Det er det dobbelte av hva vi bruker, sier Hjalmar Burås, elektriker og saksbehandler i elektrobedriften.

BARE TRE UKER GAMMELT

Solcelleanlegget ble montert for tre uker siden, likevel er Burås, etter så kort tid, meget positiv.

– Strømmen vi ikke bruker selv, kan vi selge til strømleverandøren. Siden det ikke er så lenge siden vi monterte anlegget, har vi ikke kommet skikkelig i gang med dette, men det skal vi nok gjøre, sier han.

Han forteller at et slikt anlegg bør monteres mot sørøst/vest for å dra mest nytte av sola.

– Det har ingen særlig effekt mot nord, så det anbefaler vi ikke. Vi vil gi beskjed til kunden om et slikt anlegg vil være lønnsomt eller ikke.

– Har dere solgt noen anlegg ennå?

– Nei, jeg tror ikke vi har hatt noe salg, men mange har henvendt seg og sagt de er interesserte. Siden det er så nytt hos oss, har vi heller ikke gjort mange erfaringer. Når vi får det, vil vi kunne gi kundene våre gode råd, sier Burås.

DYR INVESTERING

Et solcelleanlegg er en dyr investering. Burås regner med at det vil koste et sted mellom 100.000 og 150.000, eks. moms, for et privathus.

– Det vil gå rundt ti år før det blir noe netto utbytte, men man får støtte fra ENOVA både for hus og hytte. Man regner med en levetid på 30 til 35 år. Garantitiden er 25 år.

– Hva oppgir folk som grunn for å investere i et så dyrt strømanlegg?

– Det er to hovedgrunner. Strømmen har blitt dyr, og dyrere blir den trolig. Og så er det miljøet, da. Solcelleanlegg er miljøvennlig strømproduksjon. Det er et faktum at man trenger bare mer og mer strøm til oppladning av biler og andre ting. Behovet for strøm vil øke. Vårt firma ser at dette er framtida, og vi ønsker å være i tiden.

– Hva med vinter og kulde?

– Når det er gråvær, er det ingen produsering. Sommerhalvåret går nok i pluss, men om vinteren må man nok kjøpe strøm som vanlig. Men det produseres strøm til langt utpå høsten og fra mars og utover, sier Burås.

LES OGSÅ: Fjernvarme til byen

Fakta

En solcelle omdanner solenergi direkte til elektrisk energi ved hjelp av fotovoltaisk effekt. Den elektriske energien kan brukes direkte i et elektrisk apparat, den kan lagres i batterier eller transporteres til forbrukerne via overføringsnettet. Solceller skiller seg dermed fra termiske solfangere, som tar opp energi fra sola i form av varme.

Kilde : Wikipedia

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.