Sekk på sekk med post ruller på båndet gjennom røntgenmaskinen. På skjermen dukker det opp bilder av alt som har blitt gjennomlyst. For utrenede øyne, ser det bare ut som rare symboler i forskjellige farger.

– Den der skal jeg ta en kikk på, sier tolloverinspektør Runar Kristiansen ved grensekontrollseksjonen på Gardermoen.

Åpner posten din

Han har oppdaget et organisk materiale, og det er ikke papir. Postsekken det er snakk om, kommer fra Kina.

– Du kan se det er pulver, fordi det forsvinner litt i hjørnene her ser du, sier Kristiansen og peker på skjermen. EUB får ikke lov til å ta bilde av skjermen.

Kristiansen tar på seg hanskene, åpner esken, og skjærer opp en av posene. Det står gresskarpulver utenpå, og det viser seg at innholdet stemmer.

– Sender du pakke i posten, må du belage deg på å få den åpna av tollvesenet, sier Kristiansen.

Ifølge tall fra handelsorganisasjonen Virke har e-handelen med utlandet økt med 225 prosent siden 2011.

– Ikke et friområde

Hvert år går om lag 11.000 tonn post og seks millioner kurérforsendelser som går gjennom Gardermoen. Det er om lag 1/3 av all posten som kommer til Norge fra utlandet.

Det er umulig å sjekke alt, men tolloverinspektør Runar Kristiansen og resten av teamet ved grensekontrollseksjonen på Gardermoen skanner om lag 30 traller fullstappet med post hver eneste dag.

– Om vi ikke tar alt, så er vi en propp som gjør at folk kvier seg for å sende ulovlige ting gjennom posten. Dette skal ikke være et friområde, sier Kristiansen.

Elefantdop

Han legger til at det de finner kan være stoff til en førstegangsbruker, eller være potensielt livsfarlig.

– Vi har gjort beslag av fentanylstoffer også, sier Kristiansen, og sikter til elefantdopet som det har vært mye snakk om i det siste. Fentanyl er et stoff i opiat-familien som er opptil 100 ganger sterkere enn heroin.

Voldsprodukter

Tollerne finner noe hver dag. De siste månedene har det vært en eksplosjon av voldsprodukter, som kniver, knokejern, elektrosjokkvåpen og så videre.

– I går fant vi et elektrosjokkvåpen som skulle til en 13-åring. I slike tilfeller går saken rett over til politiet. Slike saker med mindreårige, er saker som blir høyt prioritert av politiet, sier Kristiansen.

– Vi er oppriktig bekymret for utviklingen, sier Hans Wilhelmsen, kontorsjef i grensekontrollseksjonen.

ingenting sjokkerer lenger

Kristiansen og de andre tollerne ser mye rart, og det er ingenting som sjokkerer dem lenger.

– Ser du her. Dette er en kjempedildo, hvor du ser vibratoren her inne, sier Kristiansen og peker på noe rødt og avlangt på skjermen uten å fortrekke en mine.

Tidligere samme uke hadde de i avdelingen ved siden av tatt beslag i sex-dukker som ser ut som barn. Ikke alt er kriminelt, noe er bare veldig merkelig.

– Det rareste vi har funnet er en vakuumpakket truse med avføring på, sier Kristiansen.

FAKTA om netthandel

  • I 2017 handlet norske forbrukere på nett for 105 milliarder kroner.
  • E-handelen med utlandet har økt med 225 prosent siden 2011.
  • Posten alene distribuerer 40 millioner postsendinger hvert år.
  • Det første halvåret i 2017 ble det gjort 1 000 narkotikabeslag i post- og kurérsendinger. I tillegg til 725 beslag av farmasøytiske preparater, hovedsakelig dopingmidler.
  • Det er også destruert eller returnert 10 000 postsendinger med medisiner kjøpt på utenlandske nettsider.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.