Stopper skolefrafall med ærlig, dialog og skoleloser - samtlige elever møter på skolen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Bjørn Inge Rødfoss
bir@eub.no | 970 31 272
Publisert: 10.04.16 06:00

NANNESTAD. Skal ikke barna på skolen må foreldrene hver morgen ringe og gi beskjed. Gjør de det ikke tar en elevlos kontakt med dem. Slik stopper ungdomsskolen frafall.

- Vi ufarliggjør det å være ærlig. Det er det aller viktigste i slike saker. Det kan skje mine, dine og alle foreldres unger. Plutselig ønsker de kanskje ikke å gå på skolen. Da er det avgjørende for oss at foreldrene tar kontakt og forteller. Det er ikke nok med en melding hjemmefra eller en tekstmelding. Vi må ha den direkte dialogen, sier Trond Jarle Dahl.

Han er rektor på Nannestad ungdomsskole. Nå sitter han og snakker med EUB sammen med virksomhetsleder for samhandlingsenheten, Anders Sunde. Det handler om alt det viktige arbeidet ungdomsskolen gjør for å forhindre skolefrafall. Det å få elevene til å møte på skolen, glede seg til å gå dit og fullføre med trivsel og god samvittighet. Skolens suksesshistorie startet for halvannet år siden. Et nytt prosjekt ble innført. Det fikk umiddelbare resultater.

- Rutinen her i kommunen og nesten alle andre steder var at det var ekstra fokus på farefullt fravær. Var du borte elleve dager eller mer i løpet av et skoleår gikk det rutinemessig en bekymringsmelding til barnevernet. Mange ganger skapte det storm i et vannglass, og det var ikke optimalt i forhold til skole-hjem-samarbeid, sier Dahl.

- Noen opplevde å bli forhåndsdømt som dårlige foreldre. Dette virket ikke som tenkt. Dette handlet egentlig ikke om barnevernssaker. Vi måtte ha tiltak som virket raskere, sier Sunde.

LES OGSÅ: Romerike skatehall - i Jessheim by


Alle er på skolen

Løsningen ble at kommunen ble en del av et nystartet LOS-prosjekt. De søkte og fikk innvilget støttemidler, og har gitt dedikerte ansatte ansvar med å følge opp elever og foreldre i skolehverdagen. Finansieringen er delt mellom støttemidlene og penger fra kommunens egne budsjetter.

- Vi har skolelosen. Dette er rådgiveren som jobber med handlingsplaner og skolebiten. Så har vi elevlosen som jobber med elevoppfølgingsbiten. Det er personen som tar imot fraværstelefonene fra foreldrene og tar kontakt om det er noen de ikke hører fra. I tillegg har vi en familieveileder (foreldrelosen) som er tilgjengelig gjennom prosjektet. Denne kommer ikke alltid inn, men er viktig å ha dersom det trengs spesielle tiltak for foreldrene. Vi har dermed tre forskjellige ressurser som samarbeider tett mot elevene. Dette skiller oss fra andre kommuner, sier Dahl. Det er mange grunner til at elever ikke vil på skolen. Det kan være alt fra framføringer de gruer seg til og uspennende gymtimer til sosiale konflikter og depresjoner. Gjennom prosjektet samarbeider kommunen på tvers av enhetene. Helsesøster og ansatte med kompetanse på psykisk helse er også tilgjengelig. Modellen virker. Nå vil de overføre den til barneskolene i kommunen.

- Vi har for tiden ingen elever som ikke er på skolen. Dette er mye på grunn av vårt systematiske arbeid, sier Dahl.

LES OGSÅ: - Vi må stille mer krav til ungdommene

Dette er suksessresepten

Nannestad ungdomsskole har videreutviklet LOS-prosjektet. De har skapt sin egen modell for å forebygge frafall i skolen. Viktige nøkkelord er tett dialog, ærlighet, tidlig innsats og samarbeid på tvers av enheter.

I prosjektet arbeider dedikerte medarbeidere for å forhindre skolefrafall. Elevlosen, skolelosen og foreldrelosen samarbeider tett med skolen, eleven og foreldrene.

Dersom barna er borte må foreldrene hver morgen ringe skolen og gi beskjed. Gjør de det ikke tar elevlosen kontakt. Dreier det seg om legitime fraværsgrunner er det naturligvis greit. Hvis ikke iverksettes ulike hjelpetiltak. Modellen kan også gjøre foreldrene tidlig oppmerksomme dersom barna deres av en eller annen grunn ikke møter på skolen.

Rundt 20 av skolens cirka 450 elever står på en liste. De får ekstra oppfølging av de dedikerte medarbeiderne. Tiltak som iverksettes avhenger av den enkeltes situasjon. Noen ganger kan det være nødvendig å bytte klasse og komme til et annet skolemiljø. Andre ganger kan det holde å gjøre små endringer i undervisningen. Alt dreier seg om å få elevene til å like å være på skolen.

Nannestad ungdomsskole har fått LOS-midler. Dette dekker en halv stilling i tre år. I tillegg bruker kommunen selv midler for å få gjennomført samarbeidsmodellen.

Tanken er at tidlig hjelp nytter. Derfor ønsker kommunen også å overføre modellen til barneskolene. Rutiner som har satt seg over år kan være vanskelig å vende. Frafall skjer gjerne først på videregående, men da kan det være altfor sent å iverksette tiltak.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Budbilsjåfør på jobb med narko i bilen NOTUSED
NANNESTAD. Nå er svarene på narkotikatesten klare.
Må spare penger. Stenger én dag i uka NOTUSED
MAURA. Nannestad skisenter har besluttet å stenge bakken på fredager.
Satt fastklemt i 40 minutter NOTUSED
HURDAL. En mann satt fastklemt i 40 minutter etter at bilen han førte havnet på taket da den kjørte ut av Østsidevegen i Hurdal, rett før Langton.
Tiltalt for å ha stjålet fra Felleskjøpet i Nannestad NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En kar fra Nannestad er tiltalt for blant annet å ha brudd seg inn i Felleskjøpet i bygda.
Alle kommunene på Øvre Romerike i pluss i 2016: 283 millioner i overskudd NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Knallsterke regnskapstall for samtlige kommuner.
- Vi forstår at dette er frustrerende for folk som er vant til å ferdes i området NOTUSED
JESSHEIM. Rådhusvegen blir stengt i flere uker.
Kjøpte Alny Glass-bygget NOTUSED
STENSGÅRD. KP Maskin AS har kjøpt eiendommen til Alny Glass AS i Stensgård. Nå utvider kursbedriften med blant annet butikk for sikringsutstyr.
Storoffensiv for å verve flere lærlinger til kommunen: Strekker seg langt for å ta imot flere NOTUSED
ULLENSAKER. Nå har Trine Christiansen og teamet hennes satt i gang en storoffensiv for å verve flere lærlinger til kommunen.
Forsøkte å ta anabole steroider ut med fly NOTUSED
GARDERMOEN. En mann som skulle ut å fly, ble stoppet i sikkerhetskontrollen med anabole steroider i håndbagasjen.
Ruspåvirket sjåfør uten sertifikat kjørte for fort NOTUSED
MAURA. Ti forenklede forelegg ble skrevet ut under en to timer lang fartskontroll ved Maura torsdag formiddag.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk