• GODT. Hans Thue, ordfører i Nannestad, mener det er et godt barnevern i kommunen.

– Det er en høy andel av barn med tiltak eller undersøkelse i Nannestad. Vi registrerer at det er ulike forskjeller i kommunene. Forhold vi antar kan påvirke dette er for eksempel ulikheter i kommunenes behov, og hva slags behov som eksisterer for å gi barn tilbud, som folkehelseprofil, ulikheter på andel skilte/separerte, sosialhjelpsmottakere, uføretrygd, andel innvandrere, lav/høy utdanning også videre, sier Ann-Heidi Øierås, leder hos Nannestad barneverntjeneste.

ULIK PRAKSIS

Øierås peker også på at ulik praksis og skjønnsmessig vurdering også vil spille inn, og utøvelse av barnevernfaglig kunnskap, for eksempel ulike forskjeller i hvilken hjelp som gis og av hvilken instans i kommunen.

– Politiske vedtak påvirker også prioriteringen til barneverntjenesten, og da særlig innenfor det forebyggende arbeidet. Økning i andel barn med undersøkelser og/eller tiltak kan være positivt hvis det er et uttrykk for at barnevernet i større grad fanger opp et reelt behov. Økningen kan også være et uttrykk for at stadig flere barn blir utsatt for omsorgssvikt og trenger hjelp fra barnevernet. Det tverrfaglige samarbeidet er også blitt bedret i kommunen, og dermed kan terskelen for å melde ifra blitt lavere. Det er fokus på tidlig innsats og god forebygging ved å fange opp skjev utvikling og hjelpebehov hos barn som er risiko utsatt, sier Øierås.

STYRKER BARNEVERNET

– At vi ligger høyt på denne statistikken er selvsagt bekymringsfullt. Og dette er en av grunnene til at vi har besluttet å styrke barnevernet med flere stillinger nå. Alle ønsker jo at disse tallene skal være så lave som råd. I hvert fall om vi er sikre på at tallene beskriver barnas behov og at ikke lave tall betyr store mørketall, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

– Barneverntjenesten har over tid vært aktivt ute for å informere skoler, barnehager, andre offentlige instanser om barneverntjenestens oppgaver, mandat og om offentlig meldeplikt. Det er en kontaktperson på hver skole og barnehage, og det gjennomføres jevnlig rutinemøter. Satsingen på forebygging og kompetanse innen barnehage og skole kan også gi flere meldinger, men det gir også mulighet til å sette inn hjelpetiltak tidligere med større mulighet for å lykkes. Fortsatt økt fokus på samhandling antar vi over tid kan føre til færre henvendelser til barneverntjenesten, sier Øierås.

– Vi prioriterer forebyg­ging og tiltak i familien

Foreningen Familie i barnevern skriver i et brev til alle ordførere i landet at det forventes at ordførere tar grep slik at kontrollutvalget skal benyttes i større grad i barnevernssaker.
Foreningen hevder det skjer lovbrudd og overgrep innen barneverntjenesten, og kontrollutvalget har generell innsyns- og undersøkelsesrett.

– På den måten kan man forebygge lovbrudd og overgrep innen barneverntjenesten, skriver Helene Sørbu og Eli H. Iversen fra foreningen blant annet i brevet.

– Å antyde at det skyldes lovbrudd fra barnevernets side i Nannestad er i beste fall et bomskudd. Vi prioriterer forebygging og tiltak i familie. Eventuelle omsorgsovertakelser er det rettssystemet som beslutter i Norge, blant annet nettopp for å sikre seg mot overgrep fra forvaltningen. Når det gjelder kontrollutvalget i Nannestad så er de i gang med en rutinemessig forvaltningsrevisjon av barnevernet. Når resultatene foreligger vil vi eventuelt vurdere ytterligere bruk av utvalget. Hovedsaken er at vi har et godt barnevern i Nannestad. Og iblant koster det å være god. Det er likevel ikke til hinder for at vi skal fortsette arbeidet med å bli kostnadseffektive. Men til syvende og sist er det barna det handler om. Og dem må vi ta vare på. I kommunebarometeret kommer Nannestad kommune godt ut når det gjelder barnevern sammenlignet med resten av kommunene i landet. Bak den høye prosenten ligger det altså mye godt arbeid, sier Thue.

Andel barn og unge (0-22 år) med
hjelpe- eller omsorgstiltak (kilde SSB):
Gjerdrum, 3 %
Ullensaker, 3,2 %
Nes, 3,8 %
Eidsvoll, 4,2 %
Hurdal 5,2 %
Nannestad 5,7 %
Landet 3,8 %

LES OGSÅ: Mishandlingene stanset da barnevernet grep inn

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.