Vinmonopolets butikker er delt inn i sju kategorier – basert på salgstall fra året før. I kategori 1 finner vi ”Vinminipol” med 180 produkter, mens det i kategori 7 finnes 1.850 produkter. Vinmonopolet i Sundet har de siste årene hatt status som kategori 4 – med 950 produkter. Dette blir det nå en endring på. EUB får bekreftet at polutsalget i sentrum allerede er nedjustert til kategori 3, noe som innebærer en reduksjon av varesortimentet til 650 produkter.

Defineres av salgsvolum

– Jeg kan bekrefte at dette stemmer, og at endringen allerede har skjedd i Vinmonopolet i Sundet. Dette vil heretter ha kategori 3-status. Størrelsen på utsalgene våre defineres av totalvolum, det vil si hvor mye vi selger. Jo mer som selges, desto større må butikkene være, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Det nye polet på Råholt vil ha kategori 4-status, og åpner dørene allerede 16. november.

– Det er alltid hyggelig å åpne nye utsalg, og vi gleder oss. Det samlede tilbudet til innbyggerne i Eidsvoll kommune vil bli bedre etter nyåpningen. De kan handle i to vinmonopol. Råholt er ett av tettstedene i landet med raskest utbygging og befolkningsutvikling. Vi har fulgt det tett i en tiårs periode. Cirka 12.000 innbyggere sogner til tettstedet og handelen i området utgjør cirka 700 millioner kroner årlig, sier Nordahl.

– Enkelt grep å ta

– Er det ikke naturlig at det største polet i en kommune ligger i det som er vedtatt sentrum?

– Alt vi selger på Råholt kommer ikke til å være nysalg. Det vil ta fra grensehandel, taxfree og dagligvare, og vi kommer også til å ta fra oss selv. Mye tyder på at Sundet og Jessheim vil kunne tape noe omsetning når det nye utsalget på Råholt åpner. For oss i Vinmonopolet er det også et absolutt krav å ikke gå med underskudd. Alle butikkene må minimum gå i null. Dette kommer som krav gjennom tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi ønsker å unngå sløsing, og da var dette et svært enkelt grep for oss å ta, sier Nordahl.

Polet på Jessheim har kategori 5, Råholt 4, Sundet 3 og Nannestad har 2.

– Vi opplever at det her bare er vinnere. Eidsvoll får to fine polutsalg etter nyåpningen, sier Nordahl.

Eidsvoll kommune har tidligere vedtatt at det skal ligge et polutsalg i Eidsvoll sentrum (Sundet). Nordahl sier til EUB at opprettelsen av det nye utsalget på Råholt ikke vil få noen betydning for videre satsing i Sundet. Han sier det bare vil føre til to polutsalg i kommunen.

LES OGSÅ: Spyttet på da de samlet inn vinmonopol-underskrifter

– Vil fortsatt være bra

Butikksjef Robert Johansen for Vinmonopolet i Sundet tror det nye polet på Råholt vil føre til en salgsnedgang, men sier butikktilbudet fortsatt vil være bra.

– Det er ingen tvil om at både vi og Vinmonopolet på Jessheim vil merke at det nye polutsalget på Råholt åpner. Samtidig vil vi få to polutsalg i Eidsvoll, og det vil samlet sett være bra for kommunen. Butikken her i Sundet vil fortsatt være bra, sier Johansen.

– Har dere fått mange reaksjoner på at butikken er gått fra kategori 4 til 3?

– Nei, overraskende få, egentlig. Noen har selvfølgelig nevnt det, men det har ikke vært mange.

– Hva tenker du om at kommunens største polutsalg blir liggende utenfor det som er vedtatt sentrum?

– Jeg kan skjønne at folk stiller spørsmål rundt det, men utover det har ikke vi i Vinmonopolet meninger om det, sier Johansen.

DEBATT: Fra pol til pol i Eidsvoll

Fakta

  • På Øvre Romerike er det i øyeblikket polutsalg følgende steder: Jessheim, Sundet, Nannestad, Kløfta, Gjerdrum og Årnes.
  • Torsdag 16. november åpner et nytt utsalg i Amfi Eidsvoll på Råholt. 
  • Dette polutsalget vil være en kategori 4-butikk. Det sier noe om utvalget i butikken.
  • På Jessheim er det kategori 5, mens Sundet nå er kategori 3.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.