Hun er avdelingsleder ved Fosterhjemstjenesten i Akershus.

– Nær halvparten av barna som behøver fosterhjem i Akershus er en del av en søskenflokk, forteller Lundberg.

Disse barna bor for øyeblikket på overtid i beredskapshjem, det vil si private hjem som er særlig egnet til å ta imot barn akutt og for et kortere tidsrom. Barna opplever stor uvisshet om videre omsorg.

Trenger flere

Derfor går Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) region øst nå aktivt ut i media for å forsøke å spre kunnskap og informasjon om viktigheten av at søsken må få vokse opp sammen. Målet er å få potensielle fosterforeldre til å komme på informasjonsmøte om temaet, slik at de blir bedre rustet til å ta en avgjørelse om å bli fosterhjem for søsken.

Lundberg forteller at søsken for barn som er plassert i fosterhjem, ofte kan representere den eneste stabile og livslange relasjonen de har. Internasjonal forskning viser også at søsken som vokser opp sammen har færre emosjonelle og atferdsmessige problemer enn de som blir splittet fra hverandre.

– Bufetat opplever også at søsken gjerne vil bo sammen. Det er viktig for deres identitet, tilhørighet og trygghet, sier Lundberg.

Derfor har norske myndigheter «som hovedprinsipp» at søsken skal plasseres i samme fosterhjem. I regjeringserklæringen til Solberg-regjeringen heter det at de ønsker å gjennomføre tiltak «slik at barn under barnevernets omsorg i større grad får vokse opp sammen med søsknene sine». FNs retningslinjer for alternativ omsorg slår også fast at søsken har rett til å vokse opp sammen.

Men hvem kan egentlig bli fosterhjem for søsken?

«Alle» kan bli fosterforeldre

– Det alle fosterhjem har til felles er at de består av voksne med god omsorgsevne og overskudd til barna, samt evnen til å være støttende voksne. For å være fosterforeldre for søsken er det en fordel å ha erfaring med barn fra før, ha evnen til å forstå hvordan søsken fungerer i forhold til hverandre, samt et stabilt og trygt nettverk. Man bør i mange tilfeller også ha et åpent og fordomsfritt forhold til andre kulturer. Utover dette trenger vi fosterhjem i alle fasonger og fasetter. Både gifte, samboere, enslige eller likekjønnede par kan bli fosterforeldre, sier Mariann Lundberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.