– Jeg har veldig god støtte hjemme, og særlig i mannen min Per Kristian. Men vi har tre sønner også som jeg vil følge opp selv om de nå er voksne. Så jeg tenkte nøye gjennom oppgavene som ligger foran meg, og kom frem til at jeg fint kan kombinere denne jobben med å være mamma, sier Trøen til EUB.

GRATULASJONER

Vi møter henne torsdag morgen i Stortinget, der gratulasjonene henger løst i luften. Det første Audun Lysbakken i SV gjør når han ser henne, er å gi Trøen en Klem og ønske lykke til.

– Meldingene har strømmet inn på sosiale medier og på telefonen fra mange partier, noe som selvsagt er veldig hyggelig, sier hun.

Arbeiderpartirepresentanten Anniken Huitfeldt fra Jessheim sendte denne meldingen på Twitter i går:

«Du blir en strålende stortingspresident. Gleder meg til å se ei dame fra Eidsvoll med presidentklubba og alle Eidsvollsmennene på maleriet bak.»

IKKE OVER

 Betyr denne jobben at din politiske karriere er over?

– Nei. Det har ikke vært vanlig å bli stortingspresident etter såpass kort tid i politikken som jeg har vært, så den døren anser jeg fremdeles som åpen, sier Trøen.

Hva med ditt lokale engasjement, blir du å se i Eidsvold Turn etter dette?

– Helt klart. Å stå i vaffelosen på Myrer er jo krydderet i livet. Det er et fantastisk miljø å være en del av. Vi har en sønn som spiller fotball i Turn og en som spiller på Strømmen, så jeg skal prøve å få med meg flest mulig fotballkamper med dem.

TOGET TIL BUNADTOGET

Som stortingspresident er en av oppgavene å representere landets folkevalgte i hovedstaden på nasjonaldagen. Blant annet skal hun stå på Stortingets balkong over Karl Johansgate og hilse barnetoget. Hennes forgjenger Olemic Thommessens har flere år på rad også holdt tale og lagt ned krans ved Christian Fredrik-statuen på Eidsvolls plass. Slike oppgaver slipper ikke Trøen unna, og det betyr at hun må melde fra til Nannestad at hun ikke får holdt årets 17. maitale.

– Det er synd, for jeg syntes det var hyggelig å bli spurt. Men bunadtoget på Verket om ettermiddagen vil jeg ha med, så da skal jeg prøve å få tatt toget til Eidsvoll Verk stasjon for å rekke det, sier hun 

PRESIDENTSKAPET

Trøen skal nå lede Stortingets presidentskap, og har nok av arbeidsoppgaver å sette seg inn i.

– Den første jobben jeg skal ta tak i er den berømte stortingsgarasjen. Jeg får en bratt læringskurve, men jeg er trygg på at det går bra. Jeg blir jo en del av et allerede godt etablert presidentskap, påpeker hun. 

Hva føler du for jobben?

– Selv om det naturligvis er en eksepsjonell stilling og en krevende jobb, er jeg en av 169 tillitsvalgte representanter. Jeg er opptatt av å gripe de utfordringene man får i livet, så lenge det er veloverveid, sier Tone Wilhelmsen Trøen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.