– Vi må sikre boligpriser slik at flere kan eie eget hjem. På landsmøtet fikk jeg gjennomslag og SV går til valg på egen skatt på boligspekulantene, sier Nicholas Wilkinson i Akershus SV. Pengene vil han bruke på å bygge flere boliger i det han kaller sosial boligbygging med stat og kommune som aktører.

– Hvor stor skal skatten være?

– Vi har ikke satt noen tall, men vil sammen med finansdepartementet utrede en nasjonal boligplan.

STYRING

Noen boliger på Øvre Romerike eies av det SV kaller spekulanter. Wilkinson mener boligprisene bli mer normale uten dem.

– Bolig skal ikke være noe å spekulere i. Vi må ta tilbake styringen over markedet, mener han.

Boligprisøkningen her var 15,4 prosent de siste 12 månedene, 32.700 kr per kvadratmeter. 11,21 prosent av boligene i Eidsvoll er sekundærboliger, altså bolig nummer to eller flere for eierne. I Ullensaker er tallet 13,07 prosent, 9,58 i Nannestad og 18,01 i Hurdal.

FLERE

– Hvorfor betyr færre spekulanter billigere boliger?

– Hvis disse boligene legges ut i markedet, blir det flere enheter og da går prisene ned. Boligprisene stiger mye fortere enn lønnsveksten og for hvert år blir boligdrømmen fjernere, sier Wilkinson og mener forrige generasjons prisfest har blitt hans generasjons gjeldsmur.

– Nå har også voksengenerasjonen begynt å øke boliggjelden sin fordi de må hjelpe barna, påpeker Wilkinson.

LES OGSÅ: Satser på Eidsvoll Verk

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.