• BILLIGST: I Ullensaker er det 85% lavere kremasjonsavgift enn i Eidsvoll, Nannestad og Hurdal. Foto: Magnar Haraldsen
  • Valg: Ullensaker Kirkelige Fellesråd og kirkeverge Dene Støe ønsker ikke at prisen skal være til hinder for at folk velger kremasjon.Arkivfoto: Kristian Westgård

– Det er veldig uheldig at det skal avhenge av hvor du bor, hvor mye man må betale i kremasjonsavgift. Bor man i Eidsvoll eller Nannestad må man betale nesten 5000 kroner, mens én med adresse i Ullensaker slipper unna med en brøkdel, sier Trygve Fuglerud i Fuglerud Begravelsesbyrå.

Han sitter på møterommet deres på Råholt, omgitt av utstilte kister, urner og gravsteiner.

– Dette er forskjellsbehandling. Mange kunder blir overrasket og skuffet over at det er så stor forskjell på satsene. Det har også ført til at flere har endt opp med å velge bort kremering på grunn av prisen, sier Fuglerud i det tradisjonsrike begravelsesbyrået.

De har kontorer både i Ullensaker, Eidsvoll og Nannestad og foretar mellom 320 til 350 oppdrag hvert år.

Fikk sjokk

De store forskjellene har fått flere til å reagere.

– Da vi nylig skulle planlegge begravelse for et nært familiemedlem vurderte vi kremasjon. Da vi fikk se prislista og oppdaget de enorme forskjellene fikk vi sjokk. Det ble for dyrt, og måtte rett og slett droppe det. Slik bør det ikke være, sier en leser til EUB som ønsker å være anonym.

– Bør tenke langsiktig

Fuglerud mener flere burde fulgt i Ullensakers fotspor. Årsaken til at de er billigere enn de andre kommunene i vårt distrikt skyldes subsidiering fra kommunen (se egen undersak).

– Jeg synes dette er et eksempel til etterfølgelse. Vi er nå et distrikt med voldsom befolkningsvekst. Derfor mener jeg det vil være fornuftig og lønnsomt med en subsidiering for å øke kremasjonsandelen. Det gjør at det blir mindre arealbehov og får plass på eksisterende kirkegårder lengre, sier byrå-eieren.

– Til sammenligning er kremasjonsavgiften i Oslo null.

– Folk synes det er rart

Stig-Arild Østengen i Østengen begravelsesbyrå har avdelinger lokalisert på Kløfta, Jessheim, Nannestad og Gjerdrum.

– Folk synes det er veldig rart at det skal være så store forskjeller over kommunegrensene, og det skjønner jeg godt, sier Østengen.

Derfor er de billigst

I Ullensaker ser de verdien av å dekke alt annet enn egenandelen på 750 kroner for kremasjon.

– Det er riktig at vi dekker kremasjonsavgiften for de pårørende. De må betale 750 kroner i egenandel, men det er det. Vi ønsker ikke at prisen skal være til hinder for at folk velger kremasjon. Både i forhold til plass- og ressursbruk er kremasjon et godt valg. Ullensaker er en kommune i vekst, og en urne tar en brøkdel av plassen til en kiste, sier Dene Støe, kirkeverge i Ullensaker Kirkelige Fellesråd.

Hun sier andelen som velger kremasjon i deres fire menigheter ligger på 35 prosent.

– I år er antallet langt høyere, cirka dobbelt så høyt. Vi får tilskudd av Ullensaker kommune til driften vår, og i budsjettet er cirka 250.000 kroner satt av til å subsidiere kremasjoner. Derfor må vi be kommunen om mer nå, sier Støe.

Skedsmo kommune har for øvrig nå vedtatt å dekke hele kremasjonsavgiften for de pårørende.

Hurdal fornyet samme vedtak

I Hurdal har de denne våren vedtatt at de skal beholde samme ordning for kremasjonsavgiften.

– I vedtak fra Fellesrådet 1. mars ble det besluttet å beholde nåværende pris og vedtak, sier kirkeverge og daglig leder ved Hurdal kirkekontor, Odny Kristine Buraas.

– Har dere fått noen reksjoner på prisforskjellene mellom kommunene?

–Nei, det har vi ikke, sier Buraas.

Hun ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Det har  desverre ikke lyktes EUB å få en kommentar fra kirkekontorene i Eidsvoll og Nannestad til denne saken.

FAKTA OM KREMASJON

  • Kremasjon, også kalt likbrenning, er prosessen der den døde brennes og asken samles i en urne.
  • Brenneprosessen tar cirka en time og foregår i olje eller gassfyrte insineratorovner som har en forbrenningstemperatur mellom 760-1150 °C.
  • Asken blir plassert i en urne sammen med en identifikasjonsbrikke.
  • En kremasjon foretas tidligst 3 dager etter dødsfallet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.