• BEGEISTRET. Inger-Lise Borlaug tok bilder av svanefamilien på tur.
  • ATTRAKSJON. F.v.: Tove Rød Rutle, Karen Rød og Hans Christian Rød tok bilder da svanene var tilbake i reiret.

Som EUB har omtalt tidligere har et svanepar lagt egg på Nordbytjernet. Torsdag kveld var det første klekket, og over helgen har ytterligere tre små svaneunger kommet til verden. Da EUB oppsøkte redet nedenfor Romerike folkehøyskole, tirsdag morgen, var det ingen familie å se. Da var alle seks ute på svømmetur og oppholdt seg i sivet i nærheten av badebrygga. 

– NYDELIGE FUGLER 

På land sto Inger-Lise Borlaug og knipset bilder med mobilkameraet.

– Dette er så koselig. De er jo nydelige fugler, sier hun.

Som turgåer har hun fulgt nøye med på rugeprosessen, og har oppsøkt informasjon for å finne ut av rugetiden på om lag 35 døgn. Hun jobber med bistand på en bolig og kan fortelle at familielykken i redet har skapt stor glede.

– Jeg hadde med meg en bruker på søndag og gikk forbi akkurat når de forlot reiret med ungene. Brukeren var helt med og pekte når det skjedde, så det var veldig morsomt, sier Inger-Lise. 

I vannkanten dykker de voksne under med nebbet. De grå små prøver det samme. På rad og rekke, med en voksen foran og en voksen bak, legger familien så på svøm over det åpnet tjernet i retning redet. I familiens hjem sitter en and som får fart på seg etter at den ene forelderen flakser med vingene. Ikke lenge etter at svanene har slått seg til ro vil flere turgåere forevige familien. 

– FØRSTE GANGEN

– På alle de årene jeg har bodd på Jessheim er dette første gangen at svaner har lagt egg og vært i ro her, sier Tove Rød Rutle.

Hun kan fortelle at disse to voksne svanene aldri tidligere har vært på Nordbytjernet, men at en eller to svaner har vært innom på vår eller høst.

– Og i år kom det altså to i våres som har lagt seg til. Det har aldri skjedd før, sier hun.

Sammen med Karen Rød og Hans Christian Rød sørger de for å få tatt bilder av svaneungene.

– De er jo så søte, sier Karen. 

Helt fra de la seg til på redet har svanene blitt en attraksjon. Tidligere i sommer fikk kommunen satt opp gjerder slik at skuelystne ikke skulle komme for tett på.

– Det er veldig fint at de har satt opp disse, sier Hans Christian.

Tove har imidlertid erfart at svanene har sin egen intimsone. 

– I går krabbet en liten hund under kanten av gjerdet mens de lille svømte i nærheten. Da hørte du at moren freste, sier hun.

Ifølge Tove har foreldrene også satt grenser for andre svaner.

– Det kom et annet svanepar hit mens disse lå på reir. Helt tilfeldig gikk jeg rundt da de hadde lagt seg til der borte, men da kom far herfra i full guffe og jagde de bort, sier Tove. 

Tirsdag morgen lå det for øvrig ett egg igjen i redet som ikke hadde klekket. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.