– Det er synd at svømmebassenget er stengt. Inntil videre vil ikke alle bygdas skoleelever ha noe svømmetilbud. Nå er det viktig at anlegget utbedres raskest mulig, sier Petter Gulbrandsen, som representerer Nannestad Bygdeliste.

Sammen med partikollega Morten Marthinsen sitter han på en stol på flisene på bunnen av svømmebassenget på Nannestad ungdomsskole. Torsdag rykker elevene inn på skolen etter ferien. I stedet for lek og svømmeopplæring blir det straksutbedring av anlegget. Det skjer etter at det under sommerens rutinemessige vedlikehold ble avdekket betongskader. Nå har kommunen engasjert Svendby Bygg Consult for å gjennomgå skadene og prosjektere reparasjonene.

– Vi forventer en avklaring i nær framtid. Parallelt med dette vurderer virksomhetsleder for skole behovet for eventuelle justeringer av svømmeopplæringen, sier konstituert rådmann Kjetil Kokkim. Han legger til at bassenget vil bli tatt i bruk igjen når reparasjonene er gjennomført og vannforsyningssituasjonen tillater det.

Rekordmange drukninger

Nyheten om den prekære svømmebassengsituasjonen i Nannestad kommune kommer kort tid etter at det ble kjent at det har vært rekordmange badeulykker i Norge i år. Aldri siden man begynte å føre drukningsstatistikk tilbake i 1988 har så mange mennesker druknet i forbindelse med bading. Så langt i år har totalt 20 personer druknet i forbindelse med bading.

– Svømmeopplæring og svømmekvalitet har ekstremt mye å si, spesielt for små barn. Vi er redde for at det kan skje drukningsulykker i Nannestad dersom elevene over tid ikke får nødvendig svømmeopplæring, sier Petter Gulbrandsen.

Svømmebassenget på Preståsen skole ble stengt i 2015. Siden har kommunens elever fått nødvendig svømmeopplæring i bassenget på Nannestad ungdomsskole. Nå som dette må rehabiliteres er det per i dag ingen alternativer innenfor kommunegrensen.

Krever fortgang

– Det er viktig at barn og unge har et svømmetilbud. De har ingen andre muligheter enn her i kommunen, og nå er det altså stengt. Det er også et krav i opplæringsplanen, sier Morten Marthinsen.

– Hva krever dere nå?

– Vi må få åpnet dette bassenget så fort som mulig. Dette setter også lyset på at vi trenger et nytt svømmeanlegg raskest mulig. Jeg vet at det jobbes med det i kommunen, sier Marthinsen.

Må imøtekomme kravet til svømmeopplæring

Ordfører Hans Thue (Ap) fortviler over den prekære svømmeanleggssituasjonen. Nå vil han utrede ny svømmehall raskest mulig.

– Foreløpige meldinger tyder på at svømmebassenget ikke er permanent ødelagt. Det jobbes med utredningene nå, og det skal så raskt som mulig iverksettes tiltak som er nødvendige for at sikkerhet og kvalitet ivaretas i bassengets levetid, sier Thue.

– Hvordan skal barna få den lovpålagte svømmeopplæringen?

– Vi må imøtekomme kravet til svømmeopplæring. Det betyr at elevene må få et eller annet tilbud, sier Thue.

Ser på mulige løsninger

Han sier den nytilsatte virksomhetslederen for skole, Eva Marie Herlofsen Jonskås, er i gang med å se på alternative løsninger for svømmeundervisningen. Etter det EUB erfarer undersøkes muligheten også utenfor kommunen.

– Hva tenker du om at elevene per i dag ikke får svømmeundervisning?

– Det er selvsagt svært ugreit. Det er faktisk sånn at vi også driver og tar igjen noe av etterslepet på grunn av nedstengningen av bassenget på Preståsen skole. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å ta denne situasjonen på det største alvor, svarer Thue.

Thue sier det i øyeblikket er umulig å si hvor lang tid det vil gå før svømmeanlegget er tilbake i normal drift.

– Det har jeg foreløpig ikke fått noen tilbakemelding fra administrasjonen på. Jeg forventer et svar på det umiddelbart, sier 

Kan framskynde ny hall

– Hva er status for det nye svømmeanlegget i kommunen?

– Denne situasjonen setter press på oss som kommune. Nå må vi få utredet dette nye bassenget. Har vi ikke utredningskapasitet, så vil vi leie inn det. Vi kan ikke vente lenger på disse tingene, sier Thue.

 Konstituert rådmann Kjetil Kokkim sier de tar situasjonen på største alvor.

– Saken er høyt prioritert og vi håper at normal drift snart kan gjenopptas, sier han.

Thue understreker at situasjonen har hatt førsteprioritet i kommunen etter at skadene i hallen ble oppdaget. 

– Nå følger vi situasjonen nøye, og vil iverksette nødvendige tiltak for å utbedre anlegget raskest mulig, sier Thue.

Dette er lovkravet

I læreplanen står det blant annet at elevene etter 4. klasse skal være svømmedyktige ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i 3 minutter (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg); så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

Jo eldre elevene blir, desto bedre skal de kunne svømme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.