Det er lørdag 2. september. Klokka har passert 18.00, og Mari Anne Engen, Hreidar Berget og Astrid Olaussen har akkurat spist middag på Nebbenes. På vei hjem til Hedmarken bestemmer de seg for å kjøre om Gullverket og Odalen. Mari Anne er i godt humør, kjører rolig og forsiktig og nyter opplevelsen på MCen. Plutselig skjer det utenkelige. I en sving på fylkesvei 177 mellom Minnesund og Sundet kjører hun ut. Ulykken er svært alvorlig. Astrid og Hreidar spurter for å hjelpe. Tre tilfeldige personer kommer stormende til for å bidra. De første meldingene går på at Engen er alvorlig skadet. Tilstanden er uavklart.

– En mann hiver seg på telefonen og ringer 113. Han holdt kontakten med de helt til de kom fram. To andre hjalp meg med livreddende førstehjelp. Uten deres hjelp vet jeg faktisk ikke hvordan dette hadde gått. Jeg er evig takknemlig. De var mine reddende engler, sier Engen i dag.

LES OGSÅ: Kvinne sendt til sykehus etter MC-ulykke

Innlagt i to uker til

EUB treffer henne på ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus. Det er gått 13 dager siden den alvorlige ulykken. Legen har akkurat fortalt henne at hun nok vil være innlagt i minimum to uker til.

– Jeg fikk brudd i låret og kneet. I tillegg fikk jeg revet av noen leddbånd. Det var også mye avrevet hud, en bløtvevsskade. Nå ser det ut til at jeg skal bli lappet sammen igjen, smiler Engen tappert. Én av hverdagsenglene som stoppet var en kvinnelig anestesisykepleier. Den andre var en mann med erfaring fra saniteten i Forsvaret.

– Det var ingen tvil om at de kunne førstehjelp. Han tok av seg beltet og knøt det hardt rundt låret mitt slik at de fikk stoppet den massive blødningen. Anestesisykepleieren fikk umiddelbart koblet inn ambulansehelikopteret som kom raskt, sier Mari Anne.

Hun ønsker å takke heltene personlig. Derfor forteller hun sin historie i EUB – i håp om at de leser den og tar kontakt.

– Langt fra alle stopper, og dette viser hvor viktig det er. Alle bør stoppe og hjelpe om det skjer en ulykke. Jeg kan bare si tusen takk.

En tåre triller nedover kinne til Mari Anne. Hun er sjeleglad for å være i live. Det samme er Hreidar Berget – som kjørte sammen med henne.

LES OGSÅ: Bilfører fratatt førerkortet etter kollisjon med MC

Kjørte i 50 km/t

– Hun holdt ikke mer enn 50 km/t, men det lå grus og stein i veibanen. Det var årsaken til ulykken. Det var forferdelig å være vitne til det som skjedde, sier han. Han retter også en stor takk til de tre hjelperne som stoppet.

– Verken jeg eller Astrid kan særlig mye førstehjelp. Vi kunne bare trøste Mari Anne. Deres hjelp var uvurderlig, sier han.

Politiet etterforsker

Hreidar har akkurat besøkt Mari Anne på sykehuset. Han er glad for at det etter forholdene har gått så bra. EUB var fredag i kontakt med politiet. De etterforsker fortsatt ulykken, og underlaget på stedet er en naturlig del de ser på i sitt videre arbeid.

Mari Anne retter også en stor takk til ambulansefolkene – og til alle de ansatte på Ullevål sykehus. Nå er målet å komme seg opp på MCen igjen en dag.

– Ja, det er drømmen. Men akkurat nå har jeg god tid, smiler hun.

Plikt til å stoppe

  • Alle som er innblandet i eller kommer over en trafikkulykke er forpliktet til å stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade.
  • Denne plikten gjelder også for alle andre som kommer til skadestedet, og den som bevisst passerer eller reiser ifra et skadested uten å hjelpe, kan i ytterste konsekvens straffes med fengsel.
  • Dette gjør du: Skaff oversikt, varsle, gi førstehjelp.

Kilde: NAF

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.