Det er et hus som tar sikte på å tilfredsstille alle som er interessert i miljø og økologi.

- Dette er et nytt og innovativt prosjekt, sier daglig leder av Flaen Sag og Høvleri, Håkon Rognlien.

Det første termowoodhuset er en tomannsbolig som er oppført på Brustadfeltet. Den ene delen av boligen skal selges, mens den andre skal være visningsbolig hele tre år framover.

LES OGSÅ: Flere boliger i Hurdal

SATT OPP AV FERDIGE ELEMENTER

Huset på Brustafeltet har et moderne uttrykk, og ser ut som hus flest - men det er bygget med helt spesielle elementer. Produktet har også fått aksept for ikke å bruke vind- og fuktsperre i konstruksjonen, noe som i seg selv er unikt.

- Elementene blir ferdigprodusert på Flaen. Det er et hulromselement, med ferdig utvendig og innvending kledning. Hulrommet mellom kledningene er fylt med isolasjon. Vi har i dette huset brukt steinull, men det kan like gjerne brukes trefiberisolasjon. Den høye bruken av trematerialer, gir et godt inneklima. Tre binder CO2, noe som tilsier at dette er et meget miljøvennlig hus, forteller Rognlien.

LES OGSÅ: Fabrikken flyttes

KLEDNING I SUPERWOOD

Fasadekledningen er i såkalt superwood. Det er brukt en impregnering som skal beskytte og gi treverket en ekstra lang levetid uten å bli angrepet av råte eller sopp.

- Når huset er oppført, kan det stå helt uten overmaling. Det vil med tiden bli preget av vær og vind og få en naturlig lød, sier Rognlien.

Bygningen vil få et mindre energiforbruk enn tradisjonelle boliger. Oppvarmingen kommer fra vannbåren gulvvarme i både under- og overetasje, og energikilden er avtrekksvarmepumpe.

LES OGSÅ: Det er stadig flere som får øynene opp

KORTERE BYGGETID

Med ferdigproduserte elementer, som er 20 centimeter brede, maks tre meter høye og med en total tykkelse på 28 centimeter, blir byggetiden kortere.

- Kortere byggetid tilsier lavere kostnader, forteller Rognlien.

- Hvis folk skulle ønske seg et termowoodhus, men med et annet uttrykk enn dette her, er det da mulig å få i stand noe slikt, Rognlien?

- Ja, man kan velge å bruke slike elementløsninger også i arkitekttegnede hus. Flaen har også et meget godt samarbeid med Norgeshus, sier Rognlien.

TRE MER OG MER I VINDEN

Rognlien sier at bruken av tre bare øker.

- Det er kostnadseffektivt, miljøvennlig og reduserer byggetiden. Etterspørselen er stor. Det er mange som lurer på hvordan termwoodhuset fungerer. Vi har visning på Brustadfeltet under Bærekraftfestivalen. I første omgang tenker vi å oppføre tre slike boliger, men det avhenger av salget, sier han.

Også det utvendige taket er noe for seg selv. Det er dekket av naturproduktet sedeum, som er en lavtvoksende type lav.

LES OGSÅ: Satset 18 millioner på familiekonsernet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.