Vi som fikk være hennes elever og ha henne som lærer og dannelsesmor år ut og år inn fra barneskolen på Råholt til realskolen på Vilberg, vil alltid takke henne.

Egentlig hadde vi en drøm om at Thorbjørg skulle få oppleve 100-årsdag og bli hyllet av alle sine nærmest og alle sine venner. Det hadde blitt en stor fest, og Eidsvoll ville knapt hatt stort nok lokale.

De var sju søsken i Ljødal-familien. Nå har ikke Ola, Neri og Gunner storesøster lenger. Det var en lang veg fra Habberstad skole til møtet med Sverre Sander, to sønner Lars og Sigmund, altfor tidlig avskjed med ektemannen Sverre i kreft – og ordne opp med to sønner, lærerutdannelse, lærerjobber, speiderleder – og senere tidlig avskjed med Lars. Energisk, blid og bestemt hadde hun den aktive innstillingen til livet, til oppgavene og til lokalsamfunnet. 

Hun var vårt forbilde i vakker formskrift, norsk, engelsk og tysk – og hun hadde blikk og hjerte for de svakeste. Gratis ekstratimer var hun åpen for, det betydde mye for mange resten av livet.

Thorbjørg hadde tid til alt, og ikke skjønte vi hvor hun tok den fra. Hun underviste på college i London, og arbeidet ved flere skoler i og utenfor Eidsvoll. Thorbjørg Ljødal Sander hadde regien – til siste slutt, også for sin egen vakre begravelse i Eidsvoll kirke. 

Selv etter at hun ble pensjonist drev hun nær sagt i alle år med engelskopplæring for eldre, helt inn på Vilberg Helsetun der hun selv bodde de siste årene. Ikke rart at denne damen ble kåret til ”Årets eidsvolling”.

En ruvende kvinneskikkelse i Eidsvolls kultur og skolevesen er borte med omsorgskvinnen Thorbjørg. Det er trist at hun er borte, men vi er mange som gleder oss over å ha fått en så stor del av hennes tid på jorda. Det var hun som formet de små livene våre til dugandes mennesker.

Du verden, så takknemlige vi er for Thorbjørgs liv!

John Granly

LES OGSÅ: Thorbjørg (97) syklet til russetreff på Hamar i 1939

LES OGSÅ: Klassen på fem elever er 448 år til sammen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.