Fjorårets studietur til Strasbourg og årets tur til Brüssel har bidratt til å skape engasjement rundt forholdet mellom Norge og EU.

EU er Norges viktigste handelspartner. Rundt 80 prosent av vår eksport går til EU, samtidig kommer mer enn 60 prosent av vår import fra EU. Dette har stor betydning for Norge.

HUSKER DU DETTE: Skolegang midt på sommeren

Hva gjør Norge i Europa? Er europeisk historie viktig for Norge? Dette skulle vi finne svar på i løpet av denne turen.

Utenfor

8. november dro 34 elever og tre lærere til Norway House. Med EU-kommisjonen som nærmeste nabo – så tett på at papirfly med letthet kan sendes over gaten – er Norges Hus sentralt plassert i Brussel. Store deler av bygget disponeres av ambassaden og den norske EU-delegasjonen.

Der orienterte kommunikasjonsrådgiver Line Haugland om Norges forhold til EU og hvordan de jobber for Norges interesser i Europa, selv om vi ikke er medlem.

I 1949 søkte Norge trygghet i en spenningsfylt verden gjennom fellesskapet NATO, og det innebar et tydelig brudd i norsk utenrikspolitikk ved at Norge forlot nøytraliteten. Thomas Devold fra NATOs hovedkvarter holdt et foredrag om vårt medlemskap i NATO og hvordan Norge og andre medlemmer prøver å håndtere kriser som rammer oss alle. Flyktningkrisen, Russland og Nord-Korea var aktuelle temaer.

Lærerikt

I NATOs sentrale militære kommando ble vi møtt av to offiserer som holdt foredrag om NATOs arbeid i verden, hvor de blant annet fordypet seg i forholdet mellom NATO og Russland. Offiserene svarte på spørsmål – her lærte alle noe.

På veien hjem fra stoppet vi i Waterloo, der Napoleon ble nedkjempet i 18. juni 1815. Her falt omtrent 40.000 mennesker på en dag. Slaget startet en fredsperiode i Europa til den fransk-tyske krigen i 1870, men det er vanskelig å forestille seg hvor grufull krigen var.

I Europabevegelsen holdt Paal Frisvold et spennende innlegg om EUs viktighet for Norge og hvordan vi sammen kan takle utfordringene verden står ovenfor. Til slutt gikk turen til byen Ypres. 500.000 soldater fra det britiske samveldet falt her under første verdenskrig. Ikke ett bygg her er eldre enn 100 år, alt måtte bygges på nytt etter krigen. Den 11.11. klokka 11.00 samlet vi oss rundt Menin Gate for å markere at det var 99 år siden våpenhvilen i 1918. Det var en utrolig gripende seremoni med deltakere fra de fleste europeiske landene og fra det britiske samveldet. Ingen kan påstå at historie er kjedelig etter å ha vært her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.