I år talte Sverre Støverud ved Karoline Gystads grav ved Furuset kirke, la ned blomster på grava og sa:

– Vi er her for å hedre Karoline Gystads minne. Innføringen av alminnelig stemmerett var en lang og skrittvis prosess. I den kampen spilte Kvinnestemmerettsforeningen som ble stiftet i 1885, en stor rolle. I 1901 gikk vi et langt skritt i riktig retning. Da ble formannskapslovene forandret slik at kvinner med en viss formue eller inntekt, eller begge deler, fikk stemmerett. Med de samme begrensningene kunne kvinner også velges. Likevel ble det ikke valgt kvinner til Ullensaker herredsstyre i 1904, men ved valget i 1907 ble Gystad valgt inn på Aps liste. Hun var representant fra 1907 til 1910. I 1910 sto hun på 2. plass på Aps liste, men ble ikke gjenvalgt. Derimot ble mannen hennes som sto på 27. plass, valgt. Kumuleringer og strykninger, som var lov den gangen, gikk utover Karoline.

Hun hadde sju barn, tre av dem døde før de ble voksne, den fjerde ble drept i ei ulykke 25 år gammel. Dessuten hadde familien store økonomiske problemer i deler av livet. Dette sier mye om hvor mye fysisk og psykisk styrke ei kvinne måtte ha for å delta i samfunnslivet en gangen.

Det er grunn til å tro at partiet var fornøyd med hennes innsats i herredsstyret, men hun ble likevel ikke gjenvalgt. Den som har litt erfaring med kommunale valg, veit at det ikke bestandig er

samsvar mellom innsats i herredsstyret og antall strykninger eller kumuleringer. Om Karoline ikke ble gjenvalgt ved kommunevalget, ble hun likevel seinere valgt inn i arbeidsanvisningskomiteen. Det var en komité som tilnærmet tilsvarer det som seinere ble til arbeidsformidlingen. Det var ei viktig nemnd – ikke minst for Arbeiderpartiet!

Det var sikkert ikke lett å være aleine som kvinnelig representant i herredsstyret blant mange erfarne og sikkert skeptiske menn. Om ikke ordet «hersketeknikk» var i bruk den gangen, var nok praktiseringen av begrepet like vanlig da som nå. Ei kvinne aleine, som attpåtil representerte et parti som blant flertallet i herredsstyret, mildt sagt ikke var populært, hun ble sikkert utsatt for hersketeknikker. Karoline Gystad gjorde et nybrottsarbeid som det står stor respekt av!

Vi ærer hennes minne med disse blomsten og takker henne på Kvinnedagen i 2017, 110 år etter at hun ble innvalgt i herredsstyret!

Norden Ullensaker

Gunn Skibsrud

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.