– Dette blir et åpent, uforpliktende og sosialt møtested for folk som er berørt av kreftsykdommen, sier Ullensaker kommunes kreftkoordinator Ellen Moen.

Tilbudet skal være åpent annenhver mandag fra og med 24. april til og med 5. juni, på kveldstid i Kløfta velhus.

INTET TEMA

– Hvorfor slike treff?

– Mange som har eller har hatt kreft, og deres pårørende, ønsker å møte andre som har vært gjennom det samme. Det kan være for å lære av deres erfaringer for eksempel. Jeg skal være der og kan informere om rettigheter, tilbud, og gi råd om ymse temaer.

– Får møtene egne temaer?

– Nei, dette er åpne møter for alle Ullensakers kreftberørte innbyggere. Her kan man komme for å snakke åpent uansett spørsmål, høre hva andre har å si, eller bare være sosial med likesinnede. Hvis du ikke vil si noe er det helt greit det også, påpeker Moen.

BEDRE FOR MANGE

– I dagens Norge overlever mange flere kreft enn bare for få tiår siden. Likevel er kreft en sykdom mange frykter.

– Selv om mange lever lenge etter kreftbehandling, forekommer det til dels store plager og bivirkninger. Og mange får dødsangst. Bare de om har vært gjennom dette vet hva det dreier seg om, og det kan ta lang tid å komme tilbake til livet igjen, sier hun.

Moens fokus er å få ut et tilbud til disse menneskene, og kommer til å fortsette etter ferien dersom tilbudet slår an.

– Dette er et tilbud i tillegg til Temakafeen som jo er på dagtid. Kanskje vi når ut til et annet publikum, sier hun.

FORPLIKTENDE

Kommunens andre tilbud er et forpliktende møtested som krever påmelding innen 7. april.

– Vi starter en totimers samtalegruppe med maksimalt åtte personer av gangen. Tilbudet gjelder bare kreftpasienter som er ferdige med behandling. Vi starter onsdag 19. april på rådhuset, påpeker Moen.

Dette er tredje runden med disse møtene som ledes av moen og Rita Kristoffersen fra Furuset menighet.

– Vi skal her ha spesifikke temaer relatert til diagnose og behandling, og det blir seks samlinger med ett tema hver. Blir det mange som melder seg på tar vi to økter hver gang, sier Moen.

– Hva handler temaene om?

– Vi har ikke fastsatt noe ennå, men utmattelse for eksempel, er en emne som godt kan komme opp. Jeg kommer til å starte møtene, men vi vil at deltakerne selv skal holde samtalene i gang. Slike treff er verdifulle for en menneskegruppe som er veldig sårbar. Bare det å takle hverdagen kan være vanskelig for mange, påpeker hun.

I kraft av sin stilling kan hun også bidra til å opprette kontakt med spesialisthelsetjenesten og det kommunale tjenestetilbudet.

LES OGSÅ: Vil gi kreftrammede bedre livskvalitet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.