Typen bakterie som forårsaket smittsom hjernehinnebetennelse i helgen er klarlagt, opplyser Ullensaker kommune på sine nettsider.

SMITTSOM HJERNEHINNEBETENNELSE

En russ fra Ullensaker ble denne helgen innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

– Jeg ble varslet lørdag morgen og har nå vært på Ahus og snakket med jenta for å kartlegge situasjonen, sa kommuneoverlege i Ullensaker, Lars Meyer-Myklestad lørdag ettermiddag.

VAKSINE OG ANTIBIOTIKE

Søndag ble det klart hvilken bakterietype som er årsak til sykdommen (serotype Y).

– Vaksinen som brukes i dag dekker denne bakterien, opplyser kommunen.

– De som allerede har vært på en legevakt og fått behandling, vil bli oppringt og tilbudt gratis vaksine.

Beslutningen er tatt i samråd med Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Russ som allerede er vaksinert skal ikke vaksineres igjen.

VAKSINE OG FOREBYGGING

Helsevesenet har kartlagt den smittedes nære krets. Tre russebusser er berørt, og russ som har vært på en av disse de siste åtte dagene bes melde seg på lokal legevakt. Bussene dette gjelder er «Club House» fra Lørenskog, «Castle Club» fra Skedsmo og «Manhatten» fra Sørumsand.

Russ som er vaksinert må fortsatt ha forebyggende antibiotikabehandling.

– Det er aldri for sent å få denne behandlingen. Russ som har vært med på de tre navngitte bussene siste åtte dager bes fortsatt oppsøke lokal legevakt for å få forebyggende antibiotikabehandling.

FORBEREDER VAKSINERING

Kommuneoverlegene på Øvre og Nedre Romerike vil mandag morgen avholde et telefonmøte for å klargjøre hvor og når vaksinering vil finne sted.

Fakta

Hjernehinnebetennelse (meningitt)

En infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen

Vanlige tegn på meningitt er høy feber, medtatt allmenntilstand, omtåket bevissthet, hodepine, nakke- og ryggstivhet, kvalme, brekninger, lysskyhet og kramper

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.