Tollerne på Gardermoen beslaglegger flere kniver enn noen gang. Det er flest unge gutter og menn i alderen 13 til 28 år som bestiller knivene, melder NRK.

Dette er kniver som er ment for å gjøre skade og blir klassifisert som våpen, og har ikke noe med det man kan kalle turkniv å gjøre.  

– Vi ser karambitkniver, batangakniver og springkniver, sier tolloverinspektør Runar Kristiansen, til NRK.

MANGE

På en dag luket tollerne ut 180 kniver - samtlige er kniver som har til hensikt å skade. Tollvesenet er også bekymret over kniver som ikke rammes av våpenloven. En av dem er på størrelse med et kredittkort.

VERRE ENN FØR: Ble truet med kniv

– Den er veldig lett å gjemme i lomma, så en slik kniv er ikke noe ålreit i det hele tatt, sier seksjonssjef Tor Fredriksen ved Grensekontrollseksjonen i Tolletaten på Gardermoen til NRK.

EKSTREMT

Første halvår i år beslagla tollerne der over 600 kniver. Det er flere hundre prosent flere sammenlignet med første halvår i fjor.

Det har de siste dagene vært en ekstrem innførsel av ulovlige kniver hos Tolletaten.

– Dette er bekymringsfullt. Det kommer altfor mange ulovlige voldsprodukter til Norge i dag. Innsatsen til tollvesenet vil trolig spare liv og helt sikkert hindre masse skader, og det er viktig for oss, påpeker Fredriksen.

De fleste knivene blir bestilt på nettet fra Asia. De blir beslaglagt og de som har bestilt dem blir anmeldt.

– Våpenloven og våpenforskriften sier at en kniv skal ha et aktverdig formål, altså fornuftig bruk. Disse knivene har ikke noe fornuftig bruk bortsett fra å påføre skade, sier han.

UNGE MENN

Nesten 40 prosent av dem som bestiller knivene er gutter og unge menn i alderen 13 til 28 år.

De fleste knivene skal til Oslo, men også folk i hele landet bestiller.

– De kommer til hver eneste kommune. Det er bekymringsfullt, og gjør at samfunnet fylles opp med ulovlige voldsprodukter, som kan brukes til stygge saker, sier Fredriksen.

Hvorfor så mange ønsker slike kniver er vanskelig å si, men seksjonssjefen har noen teorier.

– Vi tror at spesielt unge menn føler seg tiltrukket av å ha slike kniver. Det gir muligens en form for status, og kanskje en form for sikkerhetsfølelse. Det er vi usikre på, men vi ser at det øker voldsomt. Vi får aldri stoppet alt, men den siste tiden har vi gjort et skikkelig innhogg. Jeg tror vi begynner å få dreisen på det, men stopper helt sikkert ikke alt, sier Fredriksen til NRK. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.