• BUSSVAKT. Her er Tom i aksjon som bussvakt. Han passer på elevene.
  • DANSEKVELD. Tom sørger for at dansekvelden med de psykisk utviklingshemmede i kommunehuset går bra for seg.
  • BESTEVENNER. Tom Charles Haugen og bestekompisen Lars Kristian Evjebråten nyter hver sin Colaboks i solskinnet utenfor kommunehuset i Nannestad. De har tilbrakt utallige timer sammen de siste årene. På alt fra private Plumbo-konserter til Rosenborg-kamper.

– Han er snill som dagen er lang. Du finner ingen snillere.

Lars Kristian Evjebråten tar en slurk av Colaboksen og kikker bort på kameraten Tom Charles Haugen.Mannen med det store hjertet. Det er fredag og sola skinner på kommunehuset i Nannestad. Det har gått noen uker siden Tom Charles ble hedret for sin frivillige innsats gjennom en årrekke. Han fikk Nannestad kommunes frivillighetspris, ble strålende fornøyd, men var lettere brydd.

– Jeg satte stor pris på den, sier hovedpersonen selv.

– Men du liker deg egentlig best i bakgrunnen. Alle som kjenner deg vet det, smiler Lars Kristian.

Et helt døgn som ildsjel

Mens andre kanskje har planlagt hyttehelg, familietaco og gullrekka på TV denne fredagen, inneholder døgnplanen til Tom Charles noe helt annet. Den starter med bussinspeksjon for å få elevene trygt til skolen like over klokka åtte på morgenen og avsluttes ikke før siste karaokestrofe er sunget i Nannestad pizzabar 02.30 natt til lørdag. EUB ble med ildsjelen på til sammen seks oppdrag denne dagen. Her er noe av det han rakk å gjennomføre:

* 08.10 – Bussinspeksjon på bussterminalen ved Rema 1000 i Nannestad.

* 08.30 – Timer som lærerassistent ved kommunens spesialavdeling Nuskos. Dette er blant annet et opplegg for å fange opp skoletrøtte ungdommer.

Dansegalla i kommunehuset

* 10.00 – Dagens prat med kameraten Lars Kristian Evjebråten på kommunehuset. Han er også ansatt i kommunen.

* 11.00 – Arbeidsdagen i kommunen fortsetter.

* 14.05 – Ny runde med bussinspeksjon på bussterminalen.

* 18.00-21.00 – Dansegalla for psykisk utviklingshemmede med en flott duo som spiller på scenen.

* 22.00-02.30 – Karaoke i Nannestad Pizzabar.

Tom Charles Haugen smiler ofte fra øre til øre. Det er tydelig at 58-åringen trives med å være sammen med alle rundt seg. Han bor i vaktmesterbolig på Nannestad stadion. Der sørger han også for å bidra. Han tar på seg oppsynet av området og småjobber for idrettslaget.

– Hva slags interesser har du?

– Dans, teater og turer. Jeg er svært glad i hest da jeg både kjørte tømmer og trente litt travhester. Det ble forresten 1. plass i sprang og dressur på rideskole da jeg var 15. I dag hadde det vært en halvstappa potetsekk som hadde sittet i ustabilt sideleie, smiler han.

– Hva gjør at du gjør så mye for alle rundt deg hele tiden

– Jeg har drevet med mye rundt meg siden jeg gikk ut av grunnskolen, egentlig. Det ble bestandig til at ungdommen samlet seg hjemme hos oss i barnehjemmet. Jeg har bestandig likt å farte rundt og blitt kjent med mange fra sør til nord. Spesielt gjennom dansegallaer og andre treff rundt omkring. Er vel ganske blid og sosial selv, så da blir det vel sånn. Ingen for liten eller for stor om du er stjerne eller om du er funksjonshemmet. Alle er vi gode på noe, svarer Haugen.

Ildsjel i alle år

– Han er lojal, snill, hyggelig og hjelpsom. Jeg kan ringe ham døgnet rundt og få hjelp til hva som helst. Står jeg fast en plass, så kommer han. Hvis Tom selv ikke har mulighet setter han himmel og jord i bevegelse for å få det til likevel. Han har et hjerte av gull og er en enestående person, sier Lars Kristian Evjebråten.

De to ble godt kjent da Lars Kristian gikk på ungdomsskolen – arbeidsplassen til Tom Charles.

– Jeg kontaktet han rett etter skoleslutt i 10. klasse. Den gangen hadde jeg ikke støttekontakt, og begge savnet hverandre. Jeg lurte på om han kunne tenke seg å tilbringe mer tid med meg. Det ville han gjerne, og nå sitter vi her, smiler Lars Kristian.

Det er gått sju år siden den telefonsamtalen. Nå er de blitt bestevenner. Vennskapet har inneholdt alt fra nervepirrende Rosenborg-kamper i Trondheim til privatkonserter med Plumbo i et kjellerlokale. Gjennom timene med Tom Charles Haugen blir det tydelig at mange er svært glad i ham. Han er på hils med bussjåfører, spøker med elever, danser med psykisk utviklingshemmede i kommunehuset og synger med venner på karaokebaren.

– Han er en ekte frivillig

– Tom Haugen får prisen for sitt mangeårige frivillige arbeid på mange arenaer i bygda, både innen organisert frivillighet og spesielt innen den uorganiserte frivilligheten. Han er en person ungdom kan gå til hvis det er noe. Han er en ekte frivillig som uten tanke på egennytte er aktiv i lokalsamfunnet og bidrar der han kan, uttalte Karl Henrik Laache, leder for oppvekst- og kulturutvalget i Nannestad, i forbindelse med prisutdelingen tidligere i år.

– For oss er Tom en humørspreder og god kollega, og vi vet at han har et varmt engasjement for dem sliter litt. Det gjelder både på jobb og fritid, sier Svein Blaker, avdelingsleder på Nannestad ungdomsskole.

– Tom har en egen evne til å få kontakt med elever, psykisk utviklingshemmede og i jobben han har som støttekontakt. Han er seg selv i alle situasjoner – uansett hvem han snakker med. Han er seg selv hele tiden, svært troverdig og ekte. Tom spiller ikke noe skuespill for noen. Også har han beholdt den fleipete og gutteaktige tonen. Historiene han forteller kommer på løpende bånd, og det er alltid mye latter og moro der han er. Derfor tror jeg også han har en egen evne til å få kontakt med folk. Tom har en unik evne til å skape gode relasjoner til mennesker, sier Blaker videre.

Frisk som en fisk

For litt over tre år siden fikk Tom Charles en trist melding. Like før jul ble det konstatert kreft.

– Det var litt av en julegave til deg, sa fastlegen min, sier han i dag.

Et par måneder senere ble han operert, og i dag er han frisk som en fisk. Etterkontrollene har bare gitt positive tilbakemeldinger.

– Det er klart det var en tøff tid, men heldigvis er alt bra nå. Jeg er i fin form, sier han.

Det viser blant annet alle timene han tilbakelegger på dansegulvet. Han kan være andpusten etter de to første dansenumrene, men deretter holder han det gjerne gående gjennom en hel kveld.

Og at han er godt kjent i Nannestad er det liten tvil om. Da én 8. klasse på ungdomsskolen for en tid tilbake skulle nevne to kjendiser i Nannestad, utbrøt flere at det måtte være Bjørn Dæhlie og Tom Charles Haugen.

– Jeg ville jo sagt Bjørn Dæhlie og Katrine Moholt, men det er selvsagt hyggelig med slike tilbakemeldinger, humrer han.

– Hva gjør at du har ønsket å være ildsjel i alle disse årene?

– For meg har det alltid gitt mye å være sammen med andre, få til noe og se at de har det bra.

Tom Charles Haugen

  • 58 år
  • Bor i vaktmesterboligen på Nannestad stadion
  • Interesser: Dans, teater, turer, tilbringe tid med gode venner
  • Aktuell: Fikk frivillighetsprisen i Nannestad kommune tidligere i år. Har i en årrekke engasjert seg i frivillig arbeid på mange forskjellige områder. Han startet fritidsklubben i Maura, sammen med Johan Ludvig Johansen i 1977. Han avsluttet sitt engasjement i fritidsklubben i 2004. Jobber som lærer ved Nannestad ungdomsskole, noe han har gjort i 20 år. Jobber for tiden på Nuskos. Arrangerer quizer, dansefester, karaokekvelder og jobber som bussvakt for ungdommene. For å nevne noe.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.