To av dem er veteraner, og de tre andre er aktivt i bruk på gården. På spørsmål om det er nødvendig med tre traktorer, er svaret klart.

- Ja, det trenger man, sier Lars Halvor Stokstad, og forklarer gjerne hvorfor.

- Det er for logistikkens del. Når det skjer mye, og det skal gjøres flere forskjellige oppgaver, er det greit med flere traktorer.

LES OGSÅ: Dette firmaet dekker 60 prosent av landbruksmarkedet i Norge

LES OGSÅ: Hurdal på traktortoppen

MULTIVERKTØY

Lars Halvor forteller at han traktoren kan ha mange forskjellige arbeidsoppgaver.

- Det er alt fra pløying, såing, havring, sprøyting til silolegging og høyballpressing.

- Jeg har traktorer til forskjellig bruk, og det trenger man om man driver mye areal. En av traktorene bruker jeg som hverdagstraktor, blant annet til foring av dyrene, legger han til.

Mange forbinder kanskje traktoren med vår- og sommerarbeid, men traktoren brukes også om vinteren.

- Den er et glimrende verktøy også når det gjelder snømåking og vedkløyving, sier Lars Halvor.

HELT AVGJØRENDE

- Om man skal leve av jordbruket, må man satse og da er traktoren et helt avgjørende redskap. Man må bruke litt penger på det. Færre traktorer betyr mer logistikk, sier han.

En traktor koster. Og den kan koste mye. Men markedet er det samme som med bil, man får kjøpt dem brukt.

- Den største jeg har, kjøpte jeg brukt. Den har faktisk gått på Bjerkebanen i Oslo før den kom hit til Ringvoll gård. Den kostet, men man må se på det som en investering i produksjon, understreker Lars Halvor.

LES OGSÅ: - Dette er bare tragisk. Slike hendelser går sterkt innpå oss

KUNDEN DEN SAMME

Eiksenteret på Kløfta er forhandler og selger blant annet traktorer. Senior salgskonsulent Tore Grøndahl, har solgt traktorer i 45 år.

- Er det noe som har forandret seg de årene, er det selvfølgelig størrelsen på traktorene, utstyret og komforten. Kundene er de samme. Bønder og entreprenører, sier han.

Grøndahl forteller at den gjennomsnittlige traktoren har rundt 130 hestekrefter og firehjulstrekk.

- Før i tida trakk de bare på bakhjula. Nå er det nesten ingen som kjøper det lenger. Alle skal ha firehjulstrekk.

SELGER BRA

Bedriften på Kløfta hadde rundt 100 millioner kroner i omsetning i fjor. Da hadde de solgt 31 nye traktorer.

- Hittil i år har vi solgt 16 nye. Salget er jo på mer enn det, siden vi også tar inn brukte traktorer og utstyr, og selger det videre, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: Stortingsrepresentant tar sauen i forsvar

LES OGSÅ: Får selge hele jordet på Mogreina til Østre Toten

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.