– Dette kan bli et av Norges viktigste militærhistoriske områder i årene framover, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle (Frp).

Under fredagens veteranmarkering på Panserfest på Trandum undertegnet Stiftelsen Trandum, grunneier Avinor og Ullensaker kommune en ny intensjonsavtale. Ønsket om å lage et nytt militærhistorisk museum og et nytt samlingssted for krigsveteraner har vært der i en årrekke. Nå har partene kommet til enighet etter lengre tids konstruktive dialog.

– Målet har hele tiden vært å få på plass en ordning for framtidig forvaltning av tidligere Trandum Leir, sier Staahle.

– Nå foreligger det et tomteområde der siktemålet er å etablere et nytt hærmuseum. Det skal blant annet romme en rekke militære kjøretøyer, sier Staahle.

Plan for byggene

Bygningene og det aktuelle tomteområdet ligger ved ekserserplassen og nordover. Den inngåtte intensjonsavtalen vil følges opp av konkrete underliggende avtaler. Her vil det framgå hva som skal skje med de enkelte byggene og hva de skal fylles med.

– Stiftelsen Trandum blir primus motor i dette arbeidet. Avinor har vært på tilbudssiden og fortjener honnør for det. Nå kan vi love at det i løpet av noen år vil syde av aktivitet i dette området. Dette vil komme alle i Forsvaret til gode. Det vil også bli lagd et samlingssted for veteraner på Øvre Romerike, og også fra andre steder i landet, sier Staahle.

– Dette er en gledens dag for alle som er glade i Forsvaret og Trandum Leir. Dette har vi jobbet med i mange år. Det har vært lagt ned mye innsats, men nå er en viktig avtale i havn. Det er vi sjeleglade for, sier Petter Aunaas, daglig leder i Stiftelsen Trandum.

Kommersiell direktør i Avinor, Per Rune Lunderby, benyttet også anledningen til å skryte av samarbeidet med de andre aktørene. I sin tale la han vekt på betydningen området har, og ikke minst vil få, i årene framover. Spesielt sett i et militærhistorisk perspektiv.

Viktig for veteranene

Det viktige er å se området i et helhetlig perspektiv, og veteranene vil være en naturlig del av området. Det vil være et formidlingssted med de museumsgjenstandene. I tillegg kommer samlingsstedet hvor de som er ute og har vært ute i internasjonale operasjoner kan være en del av miljøet. Slik bygger du kultur, identitet og fellesskap, sier ordfører Tom Staahle.

Intensjonsavtalen inneholder også en tidsplan. Målet er at alle avtaler for området skal være undertegnet og klare våren 2019.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.