• SJEKKET STEMNINGEN: Ordfører i Ullensaker Tom Staahle tok turen innom torget på Jessheim for å slå av en prat med politiker-kollegaer i Ullensaker lørdag formiddag. Fra venstre: Bjarte Vollebæk (KrF), Ståle Lien Hansen (FrP), Tom Staahle (FrP), og Arnhild Ingeborgrud (KrF).
  • HYGGELIG STEMNING: John Granly og kona Eva står på for KrF i valgkampen, og delte ut både kaker, sukkertøy og brus til de som tok turen innom ved inngangen til Amfi Eidsvoll.

Selv om det ikke er de selv som skal voteres inn eller ut av maktens korridorer denne gang, er ikke engasjementet noe mindre blant de lokale representantene for de ulike partiene. Rundt om i sentrumsgatene har aktiviteten i valgbodene vært hektisk den siste tiden.

– Vi lokalpolitikere er selvsagt ute for å gjøre vår del av jobben, og for oss i Høyre handler det om å beholde, og gjerne styrke regjeringen som den er i dag, sier Even Mølmshaug, leder for Ullensaker Høyre.

ROS OG RIS

Blant møte med besøkende i valgboden ble det også tid til en prat med politiske meningsfeller på både lokalt og nasjonalt plan.

– Det blir tid til noen diskusjoner mens vi står her, men her i kommunen så har vi i FrP et godt samarbeid med for eksempel KrF, så vi er enige om mange lokale saker, sier Ullensaker Frps leder, Ståle Lien Hansen.

Det å være synlig i forbindelse med stortingsvalget er også en mulighet for lokalpolitikerne til å sanke stemmer på lengre sikt.

– Premissene for hva vi får mulighet til å gjøre lokalt legges nasjonalt. Vi møter innbyggerne på mange arenaer. Jeg opplever at vi både får ros og ris fra dem som tar turen innom oss. Begge deler er bra, sier Hansen.

BLIR GODT TATT I MOT

En av de viktigste tingene å forberede, bortsett fra gode argumenter for de politiske hjertesakene, er å stille forberedt med noe ekstra å by på – som ferdigtraktet kaffe.

– Denne uka har jeg ikke vært hjemme en eneste kveld, og jeg begynner gjerne å trakte kaffe ved fe tiden på morgenkvisten for å ha med ut, forteller Hansen.

I Høyres valgbod ble potensielle velgere fristet med smakfulle kjeks, Senterpartiet delte ut gulrøtter, og KrF sukkertøy og saft. Arbeiderpartiets Svein Tore Olsen tok en liten pause fra utdelingen av partiets velkjente røde roser, for å slå av en prat med Venstres, Stein Vegard Leirdal.

– Jeg synes vi får mange spørsmål både rundt kommunepolitikk og nasjonale saker. Vi får egentlig også ganske mye ros for at vi er engasjerte, og det er veldig hyggelig, sier Olsen.

I Venstre går det mot en intens valgkampinnspurt der partiet kan avgjøre regjeringens skjebne.

Stein Vegard Leirdal og partifellene, er nå ute å banker på dører for å sanke avgjørende stemmer.

– Vi har banket på over seks tusen dører i regionen. Vi blir godt mottatt, og folk er positive og hyggelige når vi kommer på besøk, forteller han.

MUSIKK OG POLITIKK

Også utenfor Amfi-senteret på Råholt var valgkampinnspurten synlig for dem som var på lørdagshandel. Ekteparet Eva S. Granly og John Granly pakket sammen valgboden ved firetida etter å ha stått på siden morgentimene. – Jeg har inntrykk av at veldig mange har forhåndsstemt. Dette skal bli et veldig spennende valg på mange måter, sier Granly.

Neste lørdag er han konferansier når senteret inviterer til arrangementet Musikk og Politikk.

– Vi har invitert alle de politiske partiene. Det blir debatt, men også hyggelig sosialt samvær med musikk og underholdning, sier Granly.

På motsatt side, men likevel enige om mangt

Abraham Moberg (FrP), Eivind Grønning (Rødt) og Aleksander Tokstad (FrP) bruker all sin fritid på politikken. 

I helgen var den nye generasjonen lokalpolitikere ute i gatene for å  møte velgerne, og drive valgkamp. Selv om de tilhører ytterkantene i de politiske blokkene har de mye de også kan enes om.

– Vi er unge og samfunnsengasjerte. Det er viktig å gjøre seg opp en mening om politiske saker, og på den måten bidra til å gjøre samfunnet til et bedre sted, sier Eivind Grønning fra partiet Rødt.

Mellom møtet med potensielle velgere i gatene, ble det også tid til å diskutere saker seg i mellom. 

– Vi spekulerer også litt i hvordan valget kommer til å gå, og vi har flere saker vi er enige om enn uenige om, sier Grønning. 

Alle bruker det de har av fritid frem mot valget til å debattere politikk på skoledebatter og andre arenaer, og å drive valgkamp. 

– Vi kan være prinsipielt enige om politiske saker, men for eksempel uenige om metoden for å oppnå resultater, forklarer Aleksander Tokstad fra Ullensaker FrP. 

– Folk er litt mer kjent med vår politikk. De fleste kommer innom for å slå av en prat, komme med innspill. Vi får også litt kjeft for ting som kanskje velgerne hadde håpet vi skulle få gjennomslag for i denne stortingsperioden, men det hører med, legger han til.

Fakta om stortingsvalget

  • Avholdes mandag 11. september, der det velges representanter til Stortinget for perioden 2017-2021.
  • Valget er det første som gjennomføres av Valgdirektoratet.
  • Fra 10.august til 8. september er det anledning til å avgi forhåndsstemme.
  • I Akershus er det i år 414.600 stemmeberettige, og har tilsammen 17 mandater.

Mer om valget

To sikre og én joker: Disse kan bli dine nærmeste på Stortinget

Storkommune: Senterpartiet tror det blir omkamp om kommunesammenslåing

Siv Jensen på besøkPolitikk og hverdagsprat over en kaffekopp

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.