Før jul testet ungdomsorganisasjonen Juvente om butikkene i Nannestad, som eneste kommune på Øvre Romerike, solgte alkohol til mindreårige. Fire butikker ble testet, og ungdommene mellom 13 og 16 år kjøpt alkohol i tre av dem. - Det er tydelig at butikkene har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt. Våre kontroller viser at mindreårige lett får tak i alkohol i butikkene og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Sandra Talgø i Juvente.

Flere fikk kjøpt i 2014

Juvente har drevet med slike kontroller siden 2007. Tallene har vært nedadgående inntil 2014, da de for første gang opplevde en økning i salg til mindreårige. Nå håper de at kommunene skjerper kontrollen med alkoholsalget.

- Kommunene har ansvar for å kontrollere at butikkene følger loven. For mange kommuner har for få og for dårlige kontroller, og alkoholsalg til mindreårige blir sjelden rapportert. Når butikkene som tas for salg til mindreårige nesten aldri får reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, fører det lett til slurv, påpeker Talgø.

Politisk utvikling

Organisasjonen stiller tre hovedkrav til kommunene for å stanse alkoholsalg til mindreårige:

* Hyppigere butikkontroller.

* Bedre kontrollrutiner.

* Strengere sanksjoner.

- I 2012 ga Helsedirektoratet ut en veileder i kommunal salgs- og skjenkekontroll. I 2013 sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut på høring et forslag til endring av forskrift til alkoholloven. Disse dokumentene omtaler noen av tiltakene som Skjenkekontrollen har jobbet med på nasjonalt nivå. Så kom et bearbeidet forslag på høring i 2015. Vi synes sanksjonsnivået var skuffende i forhold til forslagene fra 2013 og mener at konsekvensene ved de mest alvorlige bruddene skal være øyeblikkelig inndragelse av skjenkebevilling, sier Talgø.

Juvente påpeker at de kommer fortsatt til å jobbe for at tiltakene opprettholdes og for å fremme nye tiltak for god og effektiv kontroll med alkoholsalget.

LANDSOMFATTENDE

I fjor testet Juventes 902 butikker over hele landet, 331 av disse (37 %) solgte alkohol til de mindreårige kontrollørene. Til sammen ble det solgt alkohol i 407 av 1341 forsøk.

- Tallene overrasker ikke. Nå er det på tide at helse- og omsorgsministeren tar grep, sier leder Maria Elizabet Aspen.

Hun er misfornøyd med ølsalget til mindreårige.

- Salg av alkohol til mindreårige er et så alvorlig lovbrudd at bevillingen bør inndras umiddelbart. Det finnes neppe andre arenaer i samfunnet hvor man sier seg fornøyd med at 37 prosent bryter loven, og det er spesielt alvorlig når det gjelder salg av alkohol til mindreårige, påpeker hun.

- Har aldri kjøpt øl

Selv om noen mindreårige kjøper, og drikker, alkohol, gjelder det ikke alle.

- Vi vet om noen mindreårige som har kjøpt, og det er ganske vanlig å drikke alkohol selv om man ikke er fylt 18 år, sier Anette Samsonstuen, Aurora Bjørkevold og Martine Rustad fra Nannestad. De tre 16-åringen er elever på videregående, og har selv ikke kjøpt alkoholholdige drikkevarer.

- Jeg har ikke engang gjort noe forsøk på det, sier Aurora.

- Ikke har vi drukket alkohol heller, påpeker de to venninnene.

ANDRE KJØPER

- Men hvis det er ganske vanlig å drikke, men ikke så vanlig å kjøpe, hvor får ungdommer tak i alkohol da?

- Som regel får de noen som er gamle nok til å kjøpe for seg.

- Synes dere det er fint å være streng med ID?

- Ja. Men noen butikker er nok flinkere til å spørre om det enn andre, sier de tre.

Vinmonopolet best i klassen

Vinmonopolet er den kjeden som er best i Juventes kontroller.

I 2013 ble de testet 15 ganger og solgte ikke i noen av tilfellene. I 2014 ble de testet 38 ganger og solgte i tre av tilfellene.

- Dette er bra, og er åpenbart ingen tilfeldighet når de har de overlegent beste resultatene hvert år. De jobber hele tiden med å bedre sine kontrollrutiner og dette viser seg i resultatene. Mange av dagligvarebutikkene har mye å lære av Vinmonopolet når det kommer til å spørre om legitimasjon, selv om de i år altså solgte i noen tilfeller, sier leder Maria Elizabet Aspen. Ved kontrollene tar en mindreårig med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, og stiller seg i kassakø.

- De fremstår ikke som eldre, har verken kledd seg ut, endret på utseendet, raslet med bilnøkler eller prøvd å kjøpe ting som voksne kjøper, sier Aspen.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke. Kan jeg få kjøpe likevel?». Ved ja, betaler de og forsøket registreres som salg. Ved nei, forlater de butikken og forsøket registreres som ikke-salg. Kontrollørene lyver ikke på alderen og bruker aldri falsk ID. De er med andre ord en test på butikkenes egne rutiner, uten bruk av triks og manipulasjon.

Blir målt

De ansatte i Vinmonopolet blir hele tiden målt opp mot det å spørre etter ID fra kunder de mistenker kan være yngre lovlig grense.

- Alle butikkene våre blir målt to ganger i måneden, av anonyme kunder. Deretter får vi tilbakemelding ved hvert månedsskifte, og dette er noe selskapet er svært bevisste på. På denne måten blir vi skolert, sier daglig leder Svein Pellerud ved Vinmonopolet i Nannestad.

Hver ID-situasjon blir registrert på kassaapparatet, og sendt til hovedkontoret. Dermed har systemet svært god kontroll på det meste.

- Dessuten har vi alle en mental grense på 25 år, hvor vi rett og slett spør alle som vi mener ser yngre ut enn det. Etter hvert danner vi oss et bilde av hvor gamle folk er, og kommer det inn en 14-åring her ser vi det med en gang, påpeker Pellerud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.