Forfatterne Mostue og Brenna er nå ute med «Operasjon Hades». Den handler om hvordan russisk mafia inntar Norge. Har russiske myndigheter en aktiv rolle i dette spillet?

– Samtidig som boken kommer ut, er det politiske forholdet mellom Russland og Norge iskaldt, sier Johnny Brenna.

– Dessverre har vi truffet svært godt med virkeligheten med de tre foregående bøkene. Normalt er det ikke så aktuelt når vi starter, men så viser det seg gang på gang å stemme med realiteten når den slippes. Da er det sånn «oh, my god»-stemning, altså, utdyper Brenna.

«Operasjon Helena» ble utgitt i 2012. Den ga et autentisk bilde av det organiserte krimmiljøet i Norge med fokus på narkotika, prostitusjon, trafficking og hallikvirksomhet.

«Operasjon Føniks» kom i 2013 og handlet om et ran av et fly med valutatransport på Gardermoen. To år etter bokutgivelsen ble Metkel Betew Negassie arrestert for å ha planlagt et tilsvarende ran.

LES OGSÅBokdebutant skriver om reiser slik de kunne ha vært

Fullstendig uten skrupler

For tre år siden ble «Operasjon Hydra» utgitt. Handlingen her dreide seg om terror i Oslo. Samtidig som boka gikk i trykken gikk terroralarmen i Norge. PST hevet risikoen, slik at politiet ble tungt bevæpnet.

I den nye boka, «Operasjon Hades», blir ungdommer fra en ny, militant dyrevernsorganisasjon, funnet bestialsk maltraktert. Det viser seg at man står overfor en internasjonal kriminell organisasjon fullstendig uten skrupler, som med sin brutale framferd vil vise at de ikke skyr noen midler for å nå sitt mål. Lykkes de, vil landet aldri bli det samme.

– Hva legger dere vekt på når dere skriver bøkene?

– For det første må den være spennende. Også er det viktig at den er realistisk. Vi er ikke redde for å strekke strikken litt, men det skal si noe om hvordan ting arter seg i virkeligheten, sier Brenna.

Flere ideer ved starten

– Når vi starter opp har vi gjerne flere ideer. Hva skjer nå? Hva er aktuelt nå? Så ser vi for oss flere mulige scenarioer. Denne gangen falt vi ned på Russland. Vi har en noenlunde vag følelse av hvor vi skal, men ingenting er endelig avklart på forhånd. Så begynner jeg å skrive og sender over teksten jevnlig til Johnny, som leser gjennom, kommenterer og kommer med innspill, sier Mostue.

I en presset bokbransje, der mange bokhandlere er selektive og stramme på hvilke bøker de tar inn og det stadig skrives færre anmeldelser i avisene, er det naturligvis knyttet stor spenning til en ny utgivelse.

– Det er så uforutsigbart hvordan en bok blir mottatt. Anmelderi er anmelderi. Det er en subjektiv mening. Det som er vanskelig i dag er at publikum ofte ikke møter boka og får gjort opp sin egen mening. Det viktigste er hva leserne mener, og der har vi fått mange positive tilbakemeldinger, sier Mostue.

– Vi anbefaler alle å kjøpe boka vår. Vi kan love en spennende og nervepirrende leseopplevelse, for eksempel nå inn mot påskehøytiden, sier Brenna.

LES OGSÅ: Zombie-boka til Mostue har fått ungdommer bitt av lesebasillen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.