• TRENER: Torstein Reinholdtsen (4), sammen med assistent Serine Sandberg, viser hvordan han trener på PTØ. Foto: PTØ

Una Helene trener hos PTØ Norge, som leier lokaler i tredje etasje i Helsehuset. De lever side om side med LHL i Gardermoen Campus og leier hotellrom av LHL-klinikkene. Begge er ideelle helseorganisasjoner som har behandlingsavtaler med de offentlige helseforetakene.

Lørdag hadde PTØ (pedagogisk trening og øving), som har treningstilbud til mennesker med skader i sentralnervesystemet, åpen dag.

TRENER SAMMEN

To som trener sammen på PTØ Gardermoen, er tenåringene Jon Eirik Hangård (14) og Una Helene Selvik (15). Mens Jon Erik har cerebral parese, har Una Helene ataksi (forstyrrelser av muskelsamarbeidet i sammensatte bevegelser).

De to har trent sammen i mange år, med egne individuelle mål. John Erik har trent på PTØ siden han var ett år gammel og for ham er det viktig å få føttene til å peke rett fram, få mer styrke i beina og bli rett i ryggen.

– Jeg har flere ting jeg ønsker å bli bedre på, ting som kan gjøre hverdagen min hjemme bedre. Jeg vil bli bedre på styrke, stabilisering og balanse – og nå trener jeg på å skrive med penn, forteller Una Helene.

DAGTILBUD OGSÅ

PTØ Norge har brukere som har diagnoser som cerebral parese, påførte hjerneskader, slag, Parkinson, MS og flere. De bruker LHL-sykehusets hotellrom, og har da automatisk tilgang til både treningsrommet og svømmehallen. Treningen er tilrettelagt, enten med opphold hvor de bor på sykehusets hotell over noen uker, eller ved at de kommer til ettermiddagstreninger.

– Brukerne som bor en times biltur unna, kan komme med bil, også taxi, til oss for å trene på ettermiddagen. Vårt tilbud omfatter alderen fra null til 30 år. Hovedvekten er folk som har en nevrologisk sykdom og skade, og vi har mange brukere med CP. Brukerne kommer fra alle deler av landet. Dessverre er vi ikke så godt kjent som vi burde og vi har ledig kapasitet, sier direktør for PTØ Norge, Vibeke Johnsen.

FAGPERSONER ANSATT

PTØ Norge har behandlingssteder i Trondheim og Stavanger, i tillegg til tilbudet på LHL-sykehuset. De er en del av fritt behandlingsvalg, er en del av spesialisthelsetjenesten og et supplement til tilbudet brukergruppen mottar gjennom kommunehelsetjenesten. PTØ er en ideell organisasjon startet av foreldre på 1990-tallet som ønsket et bredere habiliteringstilbud til sine barn.

– Treningen går under veiledning av fagfolk. Vi har seks ansatte her på Gardermoen, både habiliteringspedagoger, som er spesialister på nevrologiske sykdommer og trening relatert til det, og ergoterapeuter, forteller Johnsen.

LES OGSÅ: Fikk nøklene til LHL-sykehuset

Fakta
  • PTØ Norge er et spesialisert (re) habiliteringstilbud til mennesker med nevrologiske sykdommer eller skader.
  • PTØ tilbyr skreddersydd trening, både i gruppe og individuelt etter behov.
  • PTØ Norge er en brukerstyrt organisasjon.
  • PTØ Norge har tre treningssentre – i Stavanger, Trondheim og i Campus Gardermoen.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.