Tidligere denne uken ble det første pilegrimsvertshus og herberge i Akershus åpnet ved Minnesund.

Dette er det første overnattingstedet i Akershus med denne statusen og fylkeskommunen håper nå flere tar leden i bruk.

- Det handler om fysisk aktivitet, å formidle kulturminner og å støtte opp om småskalabedrifter som driver med overnatting i fylket og som skaper opplevelser, sier pilegrimsansvarlig Ola Rønne i Akershus fylkeskommune.

Pilegrimseden i Akershus går gjennom vakre kulturlandskap som er skapt av bønder gjennom 4000 år.

- Den passerer mange av våre viktigste kulturminner, som middelalderkirker og middelalderkirkesteder, Raknehaugen og en rekke andre kulturminner. Ingen annen turvei i Norge kan tilby det samme, sier han.

Også næringsliv og reiseliv kan dra nytte av leden.

- Dette innebærer muligheter for småskalaprodusenter som vil drive med gårdsturisme og reiselivet kan tilby pakketurer til opplevelseshungrige turister, mener Rønne.

Den første offisielle pilegrimsvetshuset langs i fylket ligger nå på Minne gård, rett sør for den gamle Minnesundsbrua. Her er det en kafé, butikk og værelser.

I kaféen blir gjester tatt i mot av vertinne og daglig leder Mette Eidsmo Sandholt. Her kan gjesten kjøpe blant annet kaffe og hjembakte kaker. I gårdsbutikken er det en siste mulighet til å proviantere ferskt hjemmebakt brød før man vandrer videre i retning Hamar – om ikke helt til Nidaros.

TO LEDER TIL HAMAR

Du kan velge to leder til Hamar. Én går vestover fra Oslo, nordover til Granavollen og videre til Gjøvik. Den andre (Romeriksleden) går østover fra Oslo, over Hadeland og videre til Hamar. Veste- og østre led møtes nord for Lillehammer, går gjennom Gudbrandsdalen og til Nidaros (Trondheim).

I de senere år har pilegrimsturer blitt populært igjen. I middelalderen, da Norge var katolsk, var det vanlig at pilegrimer gikk til Nidarosdomen for å se Olav den Helliges skrin.

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.