– Trafikkontroller er viktig. Spesielt for sikkerheten. Jeg er alltid nøye når jeg har med meg barn i bussen, sier Yoel Zekarias.

Han har akkurat blitt stoppet og kontrollert av tre inspektører fra Statens vegvesen utenfor Eidsvoll Verk skole. Zekarias har jobbet som sjåfør i 24-7 i ett år. Selskapet driver persontransport med minibuss. «Vognkort og førerkort, takk», sier representanten fra Statens vegvesen utenfor minibussvinduet. Én annen går inn døra og sjekker at barna sjåføren har hentet er tilfredsstillende sikret. Årets utgave av aksjon skoleveg – et samarbeid mellom politiet og Statens vegvesen – er i full gang. De nærmeste to ukene vil de gjennomføre hyppige kontroller ved lokale skoler.

Bruker superkikkert

– Jeg gir alltid barna beskjed om at de skal sette seg skikkelig fast i setet. Deretter går jeg over og kikker etter at alle er festet forsvarlig. Jeg tørr ikke tenke på hva som kan skje om det skulle skje en ulykke og de ikke skulle ha på seg sikkerhetsbelte, sier Zekarias.

Under utvalgte kontroller bruker Statens vegvesen en helt spesiell superkikkert.

– Med denne kan vi for eksempel nøyaktig lese av bilskilt på én kilometers avstand, sier Christoffer Jakobsen, inspektør i Statens vegvesen.

– Den gir oss muligheten til å se bilskilt, sjekke de opp i systemet og vurdere om vedkommende skal stoppes i god tid før de passerer oss, sier Ole-Martin Skjollby, inspektør i vegvesenet.

Ser etter råkjørere

Årets kontroller kommer parallellt med at tall viser at 70 prosent færre barn blir påkjørt ved skolene. Det viser en gjennomgang foretatt av Transportøkonomisk Institutt. I 2007 ble 331 barn skadd eller drept på vei til eller fra skolen. I 2016 var tallet nede på 94.

– Trafikksikkerhet må fortsatt være i fokus. Hvert år ser vi at flere – også foreldre – blir tatt for diverse trafikale forhold rundt skoler. Det er urovekkende, sier Espen Sandvold, politioverbetjent ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. Han råder alle foreldre til å sikre barna tilfredsstillende, være oppmerksomme og legge vekk mobiltelefonene bak rattet. Mandag morgen ble én sjåfør stoppet med et for dårlig sikret barn i nærheten av Råholt skole.

– Ofte farlige situasjoner

60.000 førsteklassinger skal nå ut i trafikken. Her er rådene fra Trygg Trafikk.

– Biltrafikk er et problem rundt mange skoler og skaper ofte farlige situasjoner. Derfor bør foreldre tenke gjennom om det virkelig er nødvendig å kjøre barna. Hvis du bor i gangavstand fra skolen, anbefaler vi heller at du går sammen med barna. Planlegg gjerne «gågrupper» sammen med andre foreldre, sier Ragnhild Meisfjord, opplæringssjef i Trygg Trafikk. Hun sier mange foreldre kjører barna helt til skoledøra i frykt for ulykker, før de haster videre til jobb. Paradoksalt nok kan dette skape kaos og økt ulykkesrisiko. Trygg Trafikk råder heller foreldre til å slippe av barna et trygt sted et stykke fra skolen og heller følge de det siste stykket til fots. Trygg Trafikk oppfordrer også skolene til å etablere «Hjertesoner» rundt skolen. Det er en tilnærmet bilfri sone rundt skolen.

– Gå til skolen

I dag går eller sykler seks av ti 6-12-åringer til skolen. Det er godt under målsettingen i Nasjonal Transportplan (NTP).

Målet i NTP er nemlig åtte av ti.

– Å gå til skolen er en sunn start på dagen både for barn og voksne. Det blir mindre støy og forurensing, og det gir en tryggere og mindre trafikkert skolevei, sier Nils Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen. Han sier dette med bakgrunn i at mange foreldre kjører barna til og fra skolen, også dem med kort veg og der det er tilrettelagt med fortau eller gang- og sykkelveg. Skolene kan søke Statens vegvesen om midler til trafikkvaktordning. Dette forutsetter at skolen har en lærer som er trafikkontakt. Dette er noen av fordelene vegvesenet trekker fram ved å gå eller sykle til skolen: Frisk luft, god start på dagen, fysisk aktivitet, erfaring i trafikken, tid til undring. Befolkningen oppfordres til å klippe hekker ved eiendommen sin.

7 råd til tryggere skoleveg

1. Velg den tryggeste skolevegen. 

2. Øv på å gå til skolen.

3. Ha faste rutiner, vær tydelig og konsekvent.

4. Lær barna å bruke blikket. Å se seg for må læres.

5. Gi barnet gradvis mer ansvar. Gå sammen med barnet til du ser det gjør de tingene dere har øvd på.

6. Lag en gågruppe.

7. Lag hjertesone.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.