Selv om Ullensaker er en dyr kommune å etablere seg i, viser en ny undersøkelse at de er billigst når det kommer til kommunale avgifter. Flere tusen kroner skiller Ullensaker og Hurdal, som er på topp og bunn.
Mens familier i de fem andre kommunene på Øvre Romerike må ut med godt over ti tusen kroner, slipper familier i Ullensaker unna med 8.683 kroner.
LES OGSÅ: Ullensaker bruker mest på kultur per innbygger

- Jo billigere, jo bedre

Det er familien Nergård i Karisvingen på Jessheim godt fornøyd med.
- Jo billigere det er å bo, jo bedre er det, sier pappa Kjetil Nergård, som er leder i Karisvingen velforening.
Familien har vært bosatt på Jessheim i 11 år, og er fornøyd med både kommunen og at avgiftene er såpass lave.
- Vi hadde nok tålt en høyere sum, men for familier med noe dårligere råd er det klart at lave bokostnader spiller inn, sier Nergård. Han tror også at det vil kunne spille inn på om folk ønsker å etablere seg i kommunen.

- Urimelige forskjeller

Undersøkelsen, som er gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) for Huseiernes Landsforbund (HL), er basert på tall fra den kommunale databasen Kostra, og det er kommunene selv som har rapportert inn avgiftssatsene sine for 2016. Undersøkelsen omfatter alle landets kommuner, og baserer seg på avgifter og gebyrer som betales for en bolig på 120 kvadratmeter.
- Det er urimelig store forskjeller i gebyrene fra kommune til kommune, sier utredningssjef i HL, Kristin Gyldenskog. Og legger til at hun synes de små kommunene burde gå sammen om interkommunale samarbeid, for å tilby tjenestene til en lavere pris.
 

ikke gå med overskudd

For ordfører i Ullensaker, Tom Staahle, kommer ikke tallene som noen overraskelse.
- Vi har ligget godt an på dette tidligere år også. Ambisjonen er jo å ha så lave kostnader som mulig, sier han.
Staahle peker videre på at de kommunale avgiftene er sjølkostnadsområder, hvilket vil si at gebyrene kommunen gir innbyggerne ikke skal overstige hva det koster å levere tjenesten.
- Det er ikke sånn at vi legger opp til at det skal gå med overskudd på dette.
- Lave gebyrer kommer også som en konsekvens av et voksende næringsliv og flere innbyggere i kommunen, sier ordføreren.
LES OGSÅ: Satser på plantebasert mat på Sundbytunet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.