Arbeidskriminalitet er med på å finansiere nasjonal og internasjonal kriminalitet. Fenomenet er en stor samfunnstrussel og ødelegger hele bransjer. For eksempel lider deler av byggenæringen under dette.

Ullensaker kommune melder nå at det skal være enkelt å sikre at de ikke bruker useriøse leverandører. Slik har det ikke vært før, men nå kan Øvre Romerike innkjøpssamarbeid (ØRIK) sammen med kommunen og andre kontrollaktører møte fysisk på arbeidssteder for å sjekke at driften tåler dagens lys.

SAMTYKKEPLIKT

– Vi innfører samtykkeplikt så vi kan hente informasjon fra kontrollører og gjennomføre tilsyn i hele kontraktsperioden. Ordningen gjør at vi kan unngå sosial dumping. Med utviklingen vi har nå er det mange oppdrag i nærmiljøet – derfor må vi ta dette ansvaret, sier ordfører Tom Staahle.

– Gjør dere dette på bakgrunn av spesifikke hendelser?

– Nei, det er mer en generell forsikring om at vi ivaretar det som har vært en nasjonal debatt. Vi er veldig bevisste på dette med tanke på innkjøpsansvaret vår, tross alt kjøper vi varer og tjenester for over 500 millioner kroner i året. Ergo er det viktig at leverandørene følger loven, sier han.

– Gjelder dette alle bransjer?

– Ja. Vi har registrert at byggebransjen har pekt seg ut med mange underleverandører, men reglene gjelder alle bransjer og det er innfallsvinkelen vår. Vi kan gå inn hos alle leverandører å sjekke, med for eksempel byggetilsyn, som skattevesenet og andre etater kan, påpeker Staahle.

Informasjonsdeling mellom kontrollaktør og innkjøp har ikke vært lovlig før. Nå må aktørene samtykke til at informasjonsdelingen kan gjennomføres ved kontraktsignering, ellers får de ikke delta i anbudsrunder.

– Dette gir bedre avdekking av faktiske forhold, ikke bare informasjon leverandørene har rapportert, sier Tor Kjærstad i ØRIK.

IVARETAR ARBEIDSTAKERE

– Kanskje useriøse aktører vil trekke seg. Har de ingen ting å skjule spiller det ingen rolle om det offentlige får opplysningene, sier rådmann Rune Hallingstad.

Arbeidsplasser som ikke følger tariffavtaler eller ikke rapporterer faktiske forhold utkonkurrerer lett seriøse aktører. Arbeidsgiverkontrollen har tilsyn for å beskytte skikkelige bedrifter.

-At vi kan få informasjon fra dem gjør at vi som oppdragsgiver kan være trygg på at arbeidstakerne blir ivaretatt. Ingen vi skriver kontrakt med skal ha ulovlig og underbetalte arbeidere, påpeker Hallingstad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.