Det kommer fram i en pressemelding sendt ut av fengselsledelsen og kommuneoverlegen i Ullensaker.

Den innsatte ble innlagt på Ahus fredag 4 august med mistanke om mulig tuberkulose. Etter undersøkelser på sykehuset ble det påvist smittsom lungetuberkulose. Vedkommende er utenlandsk statsborger og har vært innsatt på Ullersmo i nesten to måneder.

Ullersmo fengsel har i samarbeid med fengselslegen og kommuneoverlegen i Ullensaker kommune iverksatt tiltak som følge av at smittsom lungetuberkulose er påvist hos den innsatte.

Det er avholdt informasjonsmøte med personalet og de innsatte med kommuneoverlegen tilstede. Fengselsledelsen kartlegger nå hvem den innsatte har vært i kontakt med, og alle aktuelle personer vil bli testet med blodprøve og bli fulgt opp av helsepersonell ved fengselet.

Smitteoppsporing er iverksatt i henhold til nasjonale retningslinjer. 

En innsatt på Ullersmo ble også i januar 2016 innlagt på Ahus etter å ha fått påvist tuberkulose.

Fakta om tuberkulose 

  • Tuberkulose er en alvorlig, men veldig lite smittsom sykdom.
  • Tuberkulose smitter ved dråpesmitte ved å være nær og sammen med en syk person i mange timer (flere enn 8 timer).
  • Smitte kan likevel forekomme i mindre rom med dårlig ventilasjon ved samvær i kortere tid eller gjentatt over flere dager.
  • Er du blitt utsatt for smitte, så smitter du ikke andre. Bare syke med symptomer er smitteførende.
  • Tuberkulose smitter ikke ute og i fri luft.
  • Bare 10 prosent av smittede individer utvikler sykdom. Tuberkulose er en sjelden sykdom i Norge, med rundt 300-350 tilfeller pr. år. De fleste som blir syke i Norge i dag er smittet før de flyttet hit, eller de er smittet i Norge da det var mye tuberkulose i Norge (før 1950).
  • Tuberkulosesmitte skyldes luftbåren spredning av en bakterie (Mycobacterium tuberculosis) fra en person med lungetuberkulose til en mottakelig person som puster inn disse bakteriene.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.