– Vi ser at det er en del rusbruk blant ungdom. Det som er nytt, er bruken av LSD. Det er et narkotisk stoff som vi har vært i lite befatning med, og det er veldig sjelden vi har tatt det tidligere. Nå har det vært en kraftig økning av det, og det bekymrer oss, sier politiførstebetjent ved avdeling for forebyggende arbeid hos Ullensaker lensmannsdistrikt, Anne Kathrine Hofseth Gundersen.

molly

Det er kjent at det har blitt brukt mye ecstasytabletter både her, og over hele landet. Disse inneholder virkestoffet MDMA. Nå kommer MDMA i pulverform.

– Vi har alltid hatt ecstasy, men vi ser plutselig mer av det nå. Det er en trend som har kommet nå i våres og i sommer. Det vanlige er at ungdom bruker hasj og marihuana, så det at enkelte bruker LSD og MDMA er en bekymring.

Det er antakeligvis en trend, og politiet mener narkotika blir mer og mer normalisert.

– Vi bekymrer oss for at det ser ut som det kan ha fått en større aksept i ungdomsmiljøet, sier Hofseth Gundersen.

Følg med og prat med barna

De som jobber med forebygging i Ullensaker lensmannsdistrikt vil oppfordre foreldre til å følge med på ungdommene sine – selv om de er i en alder hvor de blir mer og mer selvstendige.

– Jo eldre ungdommene blir, jo mer slipp gir foreldrene på dem, og det kan man egentlig ikke gjøre når man har barn. Man må tørre å snakke med barna om rus, og hjelpe dem inn i voksenalderen, sier Hofseth Gundersen.

Foreldre er også nødt til å holde seg noenlunde oppdatert, både når det gjelder rus, sosiale medier, og andre ting som barna driver med.

– Ungdom tar til seg mye kunnskap veldig fort, og foreldre blir fort hengende etter, sier Magne Gruehagen, politikontakt for Nannestad og Gjerdrum.

Be om hjelp tidlig

Det handler også om å be om hjelp, og kanskje gjøre det tidlig. Mistenker man at barnet ruser seg, kan man ta kontakt med politiet og inngå en avtale om urinprøver.

En såkalt urinprøvekontraktkan være frivillig, og løper ca. ni måneder. En slik kontrakt kan også være et vilkår ved påtaleunnlatelse, altså et alternativ til straff.

I dag har Ullensaker lensmannsdistrikt 34 ungdommer i alderen 14–18 år, som er på en slik kontrakt, og de leverer urinprøver minst en gang i uken.

– Mange misforstår rollen til politiet. Når vi jobber med barn, så handler det om å hjelpe, ikke å straffe, sier Gruehagen.

Fakta

  • Tall fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet viser at bruken av alkohol, cannabis og andre rusmidler øker på Oslo Vest.
  • Politiet på Øvre Romerike mener at dette er en trend vi merker også her.
  • Politiet og natteravnene ber foreldre og foresatte passe på ungdommene sine, prate med dem, og ikke være naive.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.