- Det er vel ikke sikkert det haster så grådig, sier 52-åringen.

Han er hyggelig og jordnær der han tar imot EUB ute på landbrukseiendommen på Råholt. Bilene dundrer forbi på Trondheimsvegen, og et tog suser inn på stasjonen. Ryktene sier at Mostue er tilbudt både 80 og 100 millioner kroner for den 124 mål store gården rett ved Rema 1000 og Eidsvoll Verk stasjon. Mostue tar det hele med stoisk ro.

- Du skal ikke tro på alt du hører, sier han med et lurt smil.

- Det er helt sikkert snakk om mye penger hvis det blir noe av, men akkurat å sette noe tall på det blir svært spekulativt.

Faktum er likevel at gården i Nyvegen 2 a og b på Råholt har fanget mange utbyggeres ­interesse allerede.

LES OGSÅ: - Eiendomskonge? Jeg? Nei, men jeg er jo forretningsmann

Ønsket fortetting

I nærmiljøet er det allerede kommet opp flere boligblokker med leiligheter, blant annet på Råholthøyden og Grindatunet. I årene framover vil det bli ytterligere fortetting. Det er store planer både på Lidl-eiendommen, og på arealene bak Råholthallen og Råholt ungdomsskole. I tillegg vil det komme en helt ny stasjonsby på Lundsjordet. For å nevne noe (se fakta nederst i saken).

Per nå har eiendommen til Nils Esten Mostue status som landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF) i kommuneplanen. Mye tyder likevel på at dette kan bli endret i framtida. Sentrale myndigheter ønsker fortetting rundt kollektivknutepunkter som Eidsvoll Verk stasjon. Skulle landbruksarealet få endret status og bli satt av til boligformål i kommuneplanen, vil det garantert bli stor rift for å sikre seg det.

- Det er noe interesse. De fleste eiendomsutviklere som er interessante rundt her har vært innom, sier Mostue.

LES OGSÅ: Kan huse 1.000 nye innbyggere - slik blir den første bydelen på Råholt

Delt av jernbanen

- Men du har holdt igjen litt?

- Ja, det kan en sikkert si. Det er vel ikke sikkert det haster så grådig, svarer han. Landbruksarealene han eier ligger på begge sider av Gardermobanen. Mostue eier cirka fire mål på sørsiden av Håpet. Resten er på motsatt side av jernbanesporet.

- Faren min døde i 1985. Jeg overtok driften her da, sier han.

Mostue har ikke satt noe tak på hvor mye han skal ha for eventuelt å selge gården.

- Tror du den kan få endret status i kommuneplanen ganske kjapt?

- Det er vanskelig å si. Det er et politisk spørsmål.

- Men mange utbyggere vet at dette er en attraktiv plass?

- Jeg har snakket med fem-seks forskjellige aktører. Men det er vanskelig å si hvordan det blir. Ting kan skje fort når det først skjer. For meg kan det bety at jeg må finne et nytt husvære. Da må en gjøre det før en blir altfor gammel, sier Nils Esten Mostue.

«Vekst foran jordvern i prioriterte vekstområder»

I prioriterte vekstområder som Råholt kan utbyggingshensyn gå foran vern av jordbruksområder, ifølge politisk vedtatt Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus.

Der listes det opp forutsetninger som må oppfylles:

Potensialet for fortetting og transformasjon i vekstområdet er utnyttet.

Nye arealer som ønskes tatt i bruk til byggeområder har høy arealutnyttelse.

En utvidelse av byggesonen er nødvendig ut fra mål for bolig- og arbeidsplassvekst i prioriterte vekstområder.

«Innenfor avgrensningen av prioriterte vekstområder vektlegges utbyggingshensyn sterkere enn vern av jordbruksområder og regional grønnstruktur i et helhetlig samfunnsperspektiv», står det i planen. Ifølge plansjef Sissel Pettersen kan det komme over 3.000 nye innbyggere i Råholt-området de ti neste årene.

- Det er basert på den utbyggingstakten vi ser i dag.

- Hva tenker du om tomtearealet til Nils Esten Mostue?

- Det ligger allerede mange boligområder inne i kommuneplanen på Råholt. Politikerne har vedtatt at man ikke skal legge inn nye boligområder i denne rulleringen av kommunedelplanen. Vi må først ta tak i utbyggingsområder som allerede ligger inne. Men i et langsiktig perspektiv vil det området bli aktuelt når de andre områdene er ferdig utbygd, forutsatt at veksten tilsier det. Samtidig kan vi ikke se bort fra hensynet til jordvern og matproduksjon, selv om det ligger i nærheten av et kollektivknutepunkt, svarer Sissel Pettersen.

Her er noen av planene på Råholt

På det 85 mål store Lundsjordet kommer 1814-byen. Her er det planlagt 1.500 leiligheter og 20.000 kvadratmeter næringsarealer.

På motsatt side av jernbanen er det allerede bygd en rekke leiligheter i blokker på Råholthøyden og Grindatunet.

På et 22 mål stort tomteareal ved Råholt ungdomsskole, Råholt bad og Råholthallen planlegges elleve blokker med 391 leiligheter totalt.

Like ved planlegger Bjørn Dæhlie og Ole Martin Almeli å rive Lidl-bygget for å gjøre plass til nye leiligheter. Den tomta er på 7,7 mål.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.